ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

21.11.2013.PROTESTNO PISMO

Poštovani gospodine Šuker,

 

Kao što vam je vjerojatno poznato nakon sinoćne utakmice hrvatske nogometne reprezentacije i pobjede nad reprezentacijom Islanda reprezentativac Džo Šimunić tu pobjedu slavio je uzvikujući više puta, zajedno sa cijelim stadionom, ustaško-fašistički pozdrav „Za dom spremni“.

Ovim činom Šimunić ne samo što je pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije i plasman na Svjetsko prvenstvo zasjenio na najgori mogući način nego je nanio i ogromnu uvredu narodima koji su pod ovim uzvikom ubijani, klani i satirani po ustaškim logorima. Time je nanio neprocjenjivu štetu ne samo Nogometnom savezu Hrvatske nego i cijeloj Hrvatskoj.

Kako su pripadnici srpske zajednice u Hrvatskoj posljednjih dana više puta sa raznih mjesta pa čak i iz najviših krugova vlasti prozivani zbog manjka lojalnosti Hrvatskoj pa i zbog toga što ne navijaju za hrvatsku reprezentaciju postavljamo vam logično pitanje: Imamo li imalo razloga da navijamo za reprezentaciju u kojoj igraju pojedinci koji otvoreno zagovaraju ustaštvo i na čijim utakmicama se iz mnoštva grla čuju povici „Ubij Srbina“, „Srbe na vrbe“ i dr. i to bez obzira protiv koga reprezentacija u tom trenutku igra?

Pošto su temeljne vrijednosti UEFA i FIFA suzbijanje rasizma i govora mržnje na nogometnim terenima od Vas zahtijevamo odgovarajuću reakciju, odnosno da Šimunića, zbog njegovog šovinističkog ispada, isključite iz reprezentacije.

Kao predstavničko tijelo i institucija srpske zajednice u Hrvatskoj o ovome ćemo obavijestiti i krovnu europsku i svjetsku nogometnu organizaciju jer više ne možemo šutke prelaziti preko ovakvih uvreda i izliva otvorene mržnje prema našem, ali i drugim narodima koji su pod ustaškim terorom stradavali na cijelom području Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Nadamo se da ćete najozbiljnije razmotriti ovo naše pismo kao i da ćete ovu i sve eventualne buduće poruke mržnje hitno i neodložno sankcionirati.

 

S poštovanjem,

 

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina

Dragan Crnogorac, prof.