ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

03.08.2018.11.ИЗЈАВА СЕЋАЊА СНВ-А

Вуковар, 03.08. - У знак сећања на егзодус и убијене цивиле у војној и полицијској акцији „Олуја“ Српско народно веће сваке године организује комеморативне седнице широм Хрватске на којима се чита Изјава сећања.

Изјава сећања Српског народног већа поводом 23 године од страдања српског народа у војној и полицијској акцији Олуја читана је 3. августа у свим Жупанијским већима српске националне мањине у Хрватској. Седница Већа Вуковарско-сремске жупаније одржана  је у згради Заједничког већа општина у Вуковару, а започела је минутом ћутања за све жрве страдале током акције Олуја. Затим је 11. Изјаву сећања прочитао председник жупанијског Већа Светислав Микеревић.

Председник СНВ-а Милорад Пуповац упозорава како 23 године од „Олује“ и завршетка рата у Хрватској дух рата и даље не уступа место духу мира у јавним и приватним односима у Хрватској и њезиним односима с другим земљама. Истиче се да су, иако су прошле 23 године од завршетка рата у Хрватској, његове разорне последице у многим крајевима на различите начине још увек видљиве - у физичком стању многих насеља, демографској слици многих крајева и уништеној економији готово целог ратом захваћеног подручја. У Изјави се наводи да од 1991. године до данас, унаточ повратку дела избеглих и пристиглим досељеницима, Хрватска има готово пола милиона становника мање, од тога готово 400 000 својих становника српске националности. Само за време „Олује“ избегло је њих око 200 000, а „свест о тој чињеници, а да о савести не говоримо, у друштву не постоји ни данас, па се избегли не спомињу ни у јеку међусобних оптужби за то тко је крив за исељавање Хрватске“. СНВ сматра да се они не рачунају као демографски губитак, баш као што се њихови крајеви не третирају као крајеви истинске државне бриге.

Комеморативној седници у згради Заједничког већа општина присуствовао је генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић са сарадницима. Истако је да Држава Србија овај дан сматра даном туге и сећања на страдање и прогон Срба.

Поред чланова Већа српске националне мањине седници поводом 23 године од страдања српског народа у хрватској акцији „Олуја” присуствовали су саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, представници СПЦ-а и бројни представници друштвено-политичког живота српске заједнице на овом подручју.