ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

10.07.2018.ПОСЕТА НАЧЕЛНИЦЕ ОЕСС-ОВОГ ОДЕЉЕЊА ЗА ЗАПАДНУ И ЈУГОИСТОЧНУ ЕВРОПУ

Вуковар, 10.07. – Начелница ОЕСС-овог одељења за западну и југоисточну Европу Наташа Андоновски Картер посетила је Вуковар како би разговарала с представницима министарстава, града и мањинских институција. Том приликом у згради Заједничког већа општина уприличен је састанак с председником ЗВО-а Срђаном Јеремићем.

Занимала ју је целокупна проблематика српске заједнице у Хрватској као што су Уставни закон, запошљавање, образовање, културна и просветна аутономија, статус ЗВО-а, поштовање захтева и сарадња с властима у Републици Хрватској.

- Припремио сам јој комплетну документацију везану за законе о националним мањинама. Направљен је извештај везан за заштитницу права грађана о правима националних мањина. Такође,издвојен је и један документ с Правног факултета у Загребу који говори о непоштовању права националних мањина као и податак из државне управе да је у тој институцији отишло двоје Срба, а запослене су четири нове особе, од којих нити једна није српске националности. Причали смо о говору мржње, ксенофобији, јачању деснице у Хрватској те референдумској иницијативи за укидање права националних мањина на саборске заступнике. Они су то осудили и дали су гаранције да ће се активније укључити у решавање мањинске проблематике у Хрватској будући да врше мониторинг поштовања људских права на овом подручју – изјавио је Срђан Јеремић.

Овај састанак био је увод у посету Високог повереника ОЕСС-а за националне мањине Ламберта Заниера Заједничком већу општина почетком септембра ове године.