ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

23.05.2018.ПРОСЛАВЉЕН ДАН ЗАЈЕДНИЧКОГ ВЕЋА ОПШТИНА

Вуковар, 23.05. - Свечаном академијом и културним програмом у Хрватском дому свечано је обележен дан Заједничког већа општина, српске мањинске самоуправе на истоку Хрватске.

Заједничко веће општина настало је 23. маја 1997. године на основу Ердутског споразума и Писма намере Владе РХ што је касније 1998. и потврђено Одлуком Владе РХ о оснивању ЗВО-а као организације која води бригу о остваривању права српске националне заједнице у деловима Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније где Срби чине већину или их има у значајном броју.

Поводом 20 година постојања и рада на свечаној академији окупио се велики број гостију из Хрватске и Србије, а окупљенима се најпре обратио председник ЗВО-а Срђан Јеремић који је подсетио шта је све оно што ова институција ради, али и упозорио на све оне проблеме са којима се годинама суочава.

Пристунима се затим обратио председник СНВ-а и СДСС-а Милорад Пуповац који је нагласио да је дуго требало да високи представници Србије и Хрватске буду присутни на прослави Дана ЗВО-а и да су српске институције из Хрватске мост у сарадњи између две државе и да у том погледу имају одређене одговорности и прилике, а затим се осврнуо и на главне ствари које су приоритети када је рад ЗВО-а у питању.

За говорницом Хрватског дома измењивали су се потом изасланик премијера Хрватске и председник Скупштине Вуковарско-сремске жупаније Дражен Милинковић, изасланик председнице, осјечки градоначелник и учесник процеса мирне реинтеграције Ивица Вркић и амбасадорка РС Мира Николић. Сви говорници су указали на значај међусобне сарадње између држава и народа, али и потребу за заједничким решавањем постојећих проблема.

Заједничко веће општина сваке године приликом обележавања свог дана додељује плакете и повеље за изузетна остварења постигнута у корист јачања српске етничке заједнице и допринос очувању и развоју националног, културног и духовног идентитета Срба на простору деловања ЗВО-а.

Скупштина ЗВО-а ове је године одлучила да плакету добију заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у Влади АП Војводине Небојша Кузмановић и генерални директор Радио-телевизије Војводине Миодраг Копривица.

Поводом две деценије постојања институције ове је године додељено пет повеља другим институцијама које су на различите начине допринеле развоју и опстанку ЗВО-а. Добитници повеља су Уред за мањинска права и права националних мањина Владе Хрватске, Савет за националне мањине РХ, Министарство културе и информисања Републике Србије, Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова РС и Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Владе АП Војводине.

Свечаности обележавања дана ЗВО-а су поред наведених говорника присуствовали и бројни други представници друштвено-политичког живота међу којима и новоизабрани епископ осечкопољски и барањски Херувим, генерални конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић, државни секретар у Министарству управе и локалне самоуправе Србије Иван Бошњак, покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, председник главне скупштине СДСС-а Војислав Станимировић и бројни други представници министарстава и институција Хрватске као и представници више од 15 градова, општина и округа из Републике Србије.

У музичком делу програма наступио је мешовити музички оркестар Радио-телевизије Војводине под водством Миће Јанковића.