ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

05.11.2013.КРАЈ МАНДАТА АМБАСАДОРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ХРВАТСКОЈ СТАНИМИРА ВУКИЧЕВИЋА.
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Опроштајна посета амбасадора Србије Заједничком већу општина

       Амбасадор Републике Србије Станимир Вукичевић посетио је данас Заједничко веће општина и састао се са политичким представницима српске заједнице у Вуковару. Повод састанка је крај мандата амбасадора Вукичевића, који се почетком децембра враћа у Србију.

 Током четири године проведене у Хрватској амбасадор Републике Србије је често је сарађивао са ЗВО-ом, учествоваво у политичком животу и решавању бројних питања о проблемима и положају српске заједнице у овом делу Хрватске. Данашњи састанак, сем званичног опроштајног дела, био је и повод да се амбасадор упозна са јучерашњим изменама и допунама Статута града Вуковара.

- Ово је ствар хрватске Владе и државе која има свој Устав и законе. Питање јесте да ли је примена тих закона могућа или не. Сматрам да је ово политичка игра и не би желео да буде политичка позорница где се Срби налазе као платформа. То није добро, али чини ми се да у погледу измена Статута није стављена тачка на „И“- рекао је амбасадор Станимир Вукичевић.

Амбасадор сматра да положај српске заједнице у Хрватској има своје специфичности у зависности од регије или ситуације у којој се налазе. Многи проблеми, према мишљењу амбасадора, још постоје, али њихово решавање је процес који ће да траје дуго.

- Основни проблем је проблем егзистенције, није више безбедност кључни проблем. То су проблеми запошљавања, повратка, решавања имовинских питања. То су основни проблеми које ми имамо. Чини ми се да у поступку решавања истих идемо напред. Постоји координација између две државе која решава отворена питања – истакао је Вукичевић.

Дешавања на релацији Хрватска- Србија, током мандата Вукичевића је било много, али амбасадор сматра да би у односу две државе још много тога требало да се деси.

- Данашњи однос је другачији у перцепцији. Некада је била политика „немојте да разговарамо о тешким темама“, да се не би свађали. Сада је политика усмерена на разговоре о озбиљним темама – рекао је амбасадор Вукичевић.

Крајем месеца Станимир Вукичевић одлази за Србију, а како незванично сазнајемо нову дужност амбасадора Републике Србије вршиће у Босни и Херцеговини. Име новог амбасадора РС у Хрватској још није познато широј јавности.

 

Јадранка Јаћимовић-Иван