ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

17.05.2018.САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О АНТИМАЊИНСКОМ РЕФЕРЕНДУМУ

Сведоци смо да ових дана траје прикупљање потписа од стране тзв. иницијативе "Народ одлучује", а која за циљ, између осталог, има смањити број саборских заступника националних мањина као и умањити постојећа права припадницима националних мањина кроз онемогућавање саборских заступника из реда националних мањина да гласају о поверењу Влади и изгласавању буџета државе у којој живе, раде и у тај исти буџет уплаћују своје порезе и доприносе. Али се исто тако жели олакшати Хрватима који живе изван Хрватске и овој држави не уплаћују ништа, ту ни не живе и не деле судбину свих нас осталих који смо у Хрватској остали и ту видимо своје место, да гласају дописно и електронским путем.

Наравно, представници ове иницијативе нису сматрали за сходно ни да се смањи број саборских заступника који долазе из дијаспоре. Њима ништа није спорно да о поверењу Влади и доношењу буџета одлучују они који на својој кожи неће ни осетити ефекат одлука и буџета које доноси хрватска Влада јер они у Хрватској ни не живе, можда у њу дођу једном годишње, а неки вероватно ни толико, али су зато спорни саборски заступници припадници националних мањина који ће, као и сви остали становници Хрватске, сносити све последице одлука Владе о којој, по представницима ове иницијативе, не би смели одлучивати.

Поставља се питање како некоме у Хрватској уопште може пасти на памет идеја да се стечена права националних мањина, а која су била услов и за улазак Републике Хрватске у Европску унију, сада драстично смање. Поставља се питање шта би био следећи корак: можда поставити референдумско питање требају ли припадници националних мањина уопште и живети у Хрватској па да већински народ и о томе одлучи. Јер све што народ одлучи на референдуму је демократски и морало би се поштовати. Да ли би, у случају да већински народ тако одлучи, сви Срби морали да се иселе из Хрватске?

Управо из разлога што мањина не може остварити своја елементарна права и бити једнака са већином без помоћи те већине и тзв. инструмента позитивне дискриминације, постоје питања која задиру у основ елементарних људских права и, као таква, не могу и не смеју бити предмет никаквих референдума.

С обзиром на јачање свих облика екстремизма, ксенофобије и говора мржње према припадницима националних мањина у Републици Хрватској, а посебно према Србима, а на шта указују многобројни домаћи, али и међународни кругови, Заједничко веће општина као институција која према међународним документима, резолуцији Савета безбедности УН-а, али и одлуци Владе Републике Хрватске од 15.10.1998. има задатак и обавезу да штити интересе и права припадника српске заједнице на истоку државе, тражи од свих релевантних домаћих и међународних институција које треба да воде бригу о заштити елементарних људских права, да предузму све неопходне кораке и мере да се овакве и сличне иницијативе, а које за циљ имају дискриминацију и смањивање постојећих права припадника националних мањина, не реализују и не доведе у питање статус и положај оних којима је потребно данас помоћи да се и постојећа законска права, а која данас углавном постоје само на папиру, спроведу у пракси.

Уместо да воде бригу о покретању иницијатива за смањење права припадника националних мањина, позивамо све релевантне факторе, па и представнике ове иницијативе, да се заложе за то да се већ постојећи Уставни закон о правима националних мањина, поготово чланак 22. који говори о сразмерној заступљености припадника националних мањина у правосуђу, полицији и јавним службама, Закон о одгоју и образовању на језику и писму националних мањина као и Закон о службеној употреби језика и писма националних мањина примењују у пракси, а не да, као до сада, углавном буду мртво слово на папиру.

Очекујемо реакцију и Уставног суда Републике Хрватске јер сматрамо да је овакво референдумско питање неуставно. Заједничко веће општина ће пратити развој ситуације и, сходно томе, предузети све законом расположиве мере ца циљем заштите интереса и права припадника српске заједнице која живи у Републици Хрватској.

Заједничко веће општина