ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

12.05.2018.КОМЕМОРАТИВНИ СКУП НА ДУДИКУ

Вуковар 12.05. - Сваке друге суботе у мају на вуковарском Дудику окупљају се представници антифашистичких удружења и српских институција и организација како би се сетили свих оних који су невино страдали од усташке и фашистичке руке током Другог светског рата.

Организатор овог мајског окупљања била је Заједница удружења антифашистичких бораца и антифашиста Вуковарско-сремске жупаније и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске. 

Преко тридесет делегација и овај пут је положило венце код споменика посвећеном жртвама на Дудику, међу њима и делегације Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, Заједничког већа општина, Самосталне демократске српске странке, града Вуковара, општина Борово и Негославци, српских мањинских већа Вуковарско-сремске жупаније, Вуковара и Винковаца, те општина Борово и Трпиња као и бројних удружења антифашиста међу којима су по бројности доминирали они из српског дела Срема. 

Након уводног обраћања и подсећања на догађаје везане за прву половину четрдесетих година прошлог века, те полагања венаца и краћег програма у којем су учествовали ученици вуковарске Гимназије који наставу похађају на српском језику и писму, одржана је и свечана академија у Хрватском дому у Вуковару где се присутнима обратио професор историје Зоран Јакшић. 

На академији под називом „Стратиште под дудовима“ нагласак је стављен на тешке усташке злочине који су се десили на само на Дудику него и у целом Срему, нарочито у периоду док је овим делом управљао злогласни Виктор Томић.

На самом Дудику настрадало је по именима нешто више од 450 људи, мада, претпоставке су да их је овде убијено више од хиљаду. На жалост, као и за многа друга стратишта из овог периода, тачан број никада неће бити утврђен и с временом постаће предмет бројних манипулација и оспоравања.