ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

11.05.2018.ОДРЖАНА СКУПШТИНА ЗВО-a

Вуковар 10.05. – На скупштини Заједничког већа општина усвојени су извештаји о раду председника и пет одбора ове институције и то за људска права, образовање, културу и спорт, за медије и за привреду. 

Поред усвојених извештаја о раду, усвојен је и финансијски извештај и извештај о раду Српског културног центра чији је ЗВО оснивач.

Заједничко веће општина у протеклој години интензивирало је свој рад на питању регистрације српских мањинских школа и на привлачењу инвеститора из Србије у чему већ има и конкретних резултата. Обављен је и читав низ разговора са представницима државних институција како би решили проблем несразмерног запошљавања припадника српске мањине у тим институцијама.

Скупштина је именовала и новог председника Одбора за привреду. То је дипломирани менаџер Александар Мандић из Острова. 

Скупштина је одлучила да ове године истакнутим појединцима и институцијама из Хрватске и Србије додели више признања с обзиром да ЗВО ове године слави двадесету годишњицу постојања и рада.

Плакете Заједничког већа општина ове године биће уручене заменику покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама у влади АП Војводине др Небојши Кузмановићу и генералном директору Јавне медијске установе Радио телевизије Војводине др Миодрагу Копривици.

Повеље ЗВО-а биће додељене Министарству културе и информисања Републике Србије, Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије, Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама владе АП Војводина, Савету за националне мањине Републике Хрватске и Уреду за људска и мањинска права владе Републике Хрватске.

На крају заседања члановима Скупштине обратила се и саборска заступница Драгана Јецков која их је информисала о активностима клуба заступника СДСС-а као и о најновијим политичким дешавањима у Хрватској која утичу и на живот српске заједнице. Посебно је упозорила на најновију референдумску иницијативу „Народ одлучује” која има за циљ да смањи права припадника мањина.