ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

30.04.2018.ИВАН БОШЊАК ПОСЕТИО ЗВО

Вуковар, 30.04. - Државни секретар у Министарству управе и локалне самоуправе Републике Србије и копредседавајући Међувладиног мешовитог одбора Србије и Хрватске Иван Бошњак посетио је данас Вуковар и Заједничко веће општина где је са председником ове институције Срђаном Јеремићем разговарао о провођењу закључака Међувладиног мешовитог одбора везаног за права српске националне мањине у Републици Хрватској.

Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић који је и сам члан ММО (Међувладин мешовити одбор) са хрватске стране обавестио је Бошњака о томе да закључци ММО не само да се не проводе него још нико није ни почео да их разматра.

- Није урађен ни један искорак када су у питању закључци ММО који се тичу права припадника српске заједнице на овом подручју. На пример питање регистрације српских мањинских школа. Постоји и сијасет других проблема - пропорционално запошљавање, службена употреба српског језика и писма и др. - са којима се сусрећемо и закључак ММО је био да се то мора решити, али до дан данас ни по једном од тих питања ништа није учињено - рекао је Јеремић.

Kопредседавајући Међувладиног мешовитог одбора Србије и Хрватске Иван Бошњак није крио разочарење због информација које је добио. Ни једна од оних тема које су актуелне већ деценију уназад са хрватске стране није покренута са мртве тачке.

- Ми смо са своје стране одмах након одржаног састанка ММО и посете председника Вучића Загребу имали и непосредни састанак са представницима хрватске мањине. У ова три месеца и без формалног записника који још практично заједнички нисмо ни потписали ми смо испунили све што смо договорили и Србија је са своје стране учинила максималан напор да се положај хрватске националне мањине у Србији поправи и да испунимо захтеве њихових представника. Зато с правом очекујемо да се и у Хрватској ствари напокон покрену - рекао је Бошњак.