ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

28.04.2018.Посета чланова КУД-а Светозар Марковић из Новог Сада ЗВО-у

Вуковар, 28.04. - У оквиру доласка на манифестацију "Заиграјмо заједно", која је у суботу одржана у дечијем позоришту у Осијеку, чланови КУД-а Светозар Марковић из Новог Сада посетили су Заједничко веће општина у Вуковару где их је дочекао и рад ове институције српске заједнице представио председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић.

Он је указао на најзначајнија подручја рада, од образовања, медија на српском језику и ћириличном писму, заштите културне аутономије припадника српске заједнице па до привредног јачања места у којима живе наши сународњаци и пружања бесплатне правне помоћи онима који је требају.

Информисао је присутне о доброј сарадњи са свим институцијама и организацијама из Републике Србије и њиховој помоћи у очувању свих елемената националног идентитета Срба на истоку Републике Хрватске. Навео је да Република Хрватска има релативно добре законе када је у питању заштита мањинских права, али да је њихова примена у пракси недовољна и незадовољавајућа.

Присутним гостима обратила се и саборска заступница СДСС-а у хрватском сабору Драгана Јецков која је истакла да је српска заједница на подручју источне Славоније, Барање и западног Срема добро организована као и да постоји добра сарадња клуба заступника СДСС-а са представницима српске заједнице, како на локалном тако и на регионалном нивоу.

Председник Удружења "Чувари српског идентитета и српских обичаја" Драган Тодић, као организатор манифестације "Заиграјмо заједно", захвалио је Заједничком већу општина што је пристало бити домаћини гостима из Новог Сада као и на подршци у реализацији ове манифестације.