ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

05.11.2013.ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПОВОДОМ ИЗМЕНЕ СТАТУТА ГРАДА ВУКОВАРА

                                                           ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

            Заједничко веће општина као институција која је настала Ердутским споразумом, темељним актом за завршетак процеса Мирне реинтеграције подручја под заштитом УН-а, а  чији је основни циљ и сврха постојања остваривање и заштита права и интереса припадника српске националне мањине на темељу Уставног закона о правима националних мањина Републике Хрватске, изражава незадовољство и забринутост изгласаним изменама и допунама Статута града Вуковара.

Након јучерашње седнице градског већа на којој су изгласане измене и допуне Статута града Вуковара које нису у складу са законима Републике Хрватске, односно са Уставом Републике Хрватске, Уставним законом о правима националних мањина, Законом о службеној употреби језика и писма националних мањина, али исто тако нису у складу са преузетим обавезама Републике Хрватске као чланице Европске уније, а посебно нису у складу са Европском конвенцијом за заштиту људских права и темељних слобода, те Европском повељом о регионалним или мањинским језицима.

Овим изменама и допунама Статута града Вуковара по први пут је експлицитно и у пракси једно представничко тело показало непоштовање према припадницима српске националне мањине у Републици Хрватској.

Чланком 6. Ердутског споразума (Основни споразум о подручју Источне Славоније, Барање и западног Срема), на овом подручју гарантира се највиши ниво поштовања основних и људских права.

Овим чином Градског већа града Вуковара, послана је неприхватљива и једнострана порука припадницима српске заједнице да су и даље непожељан и неприхватљив део друштва те изражено непоштовање према српском националном идентитету, као и цивилним жртвама рата српске националности, јер се оне на овакав начин желе прогласити мањим или мање битним.

Како набројене законске оквире и међународне документе већина грађана не познаје, те није дужна знати њихове садржаје, ми тражимо од највиших институција Републике Хрватске да исправе овај покушај сегрегације Срба, јер институције државе морају знати који су то стандарди и законски оквири на које се Република Хрватска обвезала и одлучила, а у циљу постизања што већег ступња демократије и слобода својих грађана.

Исто тако о овом ћемо упознати све стране амбасаде у Републици Хрватској, али и институције страних држава и организације које се баве овим питањем.

 

  Председник ЗВО-а

Драган Црногорац, проф.