ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

17.03.2018.ОБЕЛЕЖЕНА 73. ГОДИШЊИЦА БОЛМАНСКЕ БИТКЕ

Болман, 17.03. - Окупљање антифашиста започело је у Петловцу код споменика палим борцима Војвођанских бригада, а венци су положени и на спомен гробници палим борцима Болманске битке у Барањском Петровом Селу и у самом Болману код споменика палим борцима Болманске битке. Централни део обележавања овог јубилеја антифашистичке борбе био је код споменика на раскршћу Болман – Барањско Петрово Село – Бели Манастир на који су венце положиле бројне делегације из Хрватске и Србије.

С обзиром на све израженији ревизионизам и буђење фашизма и усташтва значај ових антифашистичких јубилеја је све већи, истакли су учесници прославе, јер не сме се сметнути с ума да је фашизам и нацизам одбацио цео цивилизовани свет. Антифашизам у Хрватској данас се користи само у дневнополитичке сврхе, односно онда када се треба одбранити од оптужби да у Хрватској јача ревизионизам и релативизација усташких злочина у Другом светском рату, а то није добро.

Венце на споменик палим борцима Болманске битке на раскршћу Болман – Барањско Петрово Село положили су представници Амбасаде Републике Србије у Хрватској, Амбасаде Руске Федерације у Хрватској, СУБНОР-а Србије (Покрајински одбор Нови Сад), СУБНОР-а Апатин, Осјечко-барањске жупаније, Заједничког већа општина из Вуковара, општине Јагодњак, Града Белог Манастира, ЗУАБА Вуковарско-сремске жупаније, представници ромске заједнице у Хрватској, чланови Барањско-руског друштва пријатељства и др.