ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

28.02.2018.ПРЕДСТАВЉЕНА ДВА ПРОЈЕКТА ОДБОРА ЗА КУЛТУРУ ЗВО-а

Вуковар, 28.02 - У оквиру програма „СКЦ средом“, а у организацији Српског културног центра одржана је промоција прикупљене нематеријалне културне баштине Срба и књиге "Сведоци времена – историјски преглед развоја села Вера", које су представили аутори председник Одбора за културу и спорт ЗВО-а проф. Небојша Видовић и сарадник на пројектима Вељко Максић.

У првој фази пројекта аутори су се бавили прикупљањем грађе о нематеријалној културној баштини Срба у општини Трпиња што су и објавили у публикацији под истоименим називом. Друга књига настала је у оквиру пројекта „Сведоци времена“ и говори о историјском прегледу развоја Вере, села у саставу општине Трпиња. Оба пројекта су вишегодишња јер захтевају дуготрајан и систематичан рад и јер се ради о више насеља на територији Вуковарско-сремске жупаније.

Пројекат прикупљања нематеријалне културне баштине финансира Покрајински секретаријат за културу и информисање Аутономне покрајине Војводина, а пројекат „Сведоци времена“ Министарство културе Републике Србије.

У следећој фази у оквиру пројекта „Сведоци времена“ биће обрађено село Клиса, а у оквиру пројекта везаног за нематеријалну културну баштину биће обрађена општина Борово. Аутори су том приликом позвали на сарадњу све који имају документе и сазнања о местима у којима вековима живе Срби како би се публиковали и сачували обичаји и традиција нашег народа који живи на овом простору.