ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

22.02.2018.МИНИСТАРКА ЖАЛАЦ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ОПШТИНА ИЗ САСТАВА ЗВО-А

ВУКОВАР/21.фебруар/ - Министарка регионалног развоја и фондова ЕУ Габријела Жалац састала се у Вуковару са представницима Заједничког већа општина како би са њима разговарала о пројектима и мерама које ово министарство припрема, а с циљем да се општине из састава ЗВО-а за њих што боље припреме. На састанку је министарка Жалац подсетила да је за развојне пројекте у Хрватској из европских структурних и инвестиционих фондова на располагању 10,7 милијарди евра као и на прекограничне програме односно на европску територијалну сарадњу и да то треба што боље искористити.

- Ту сигурно видим један велики простор за предстојеће конкурсе који су десет пута већи него што су били у ранијем периоду и ту су такође велики пројекти који су значајни за ово подручје и који на тај начин могу наћи своје финансирање. Средстава је заиста на претек, а  корисници требају само добро да се припреме и да конкуришу за њих – рекла је министарка.

До овог састанка дошло је на иницијативу председника Заједничког већа општина Срђана Јеремића који је подсетио да је први, иницијални састанак са министарком одржан у Загребу четири месеца раније.

- Разговарали смо и тада о модалитетима будуће сарадње и министарка је обећала да ће посетити Заједничко веће општина, како би се овде у Вуковару, на лицу места, састала са свим начелницима општина које покрива ЗВО и како би их упознала са свим пројектима, мерама и активностима које њено министарство планира да проведе у наредном периоду. То е потребно како би саме општине правовремено припремиле пројекте с којима ће конкурисати према овом министарству и повући одређена средства која су важна за развој наших јединица локалне самоуправе. Пројекат Славонија је један од основних пројеката овог министарства, наше општине спадају у ред слабије развијених општина у Републици Хрватској и сигурно да нам помоћ овог министарства много значи. Пројекти и програми које наше општине имају су квалитетни, потребно их је само операционализовати, односно провести у дело, рекао је уочи састанка Јеремић.

Састанку у седишту Вуковарско-сремске жупаније присуствовали су и саборска заступница Драгана Јецков, заменици вуковарско-сремског и осјечко-барањског жупана Ђорђе Ћурчић и Радомир Чварковић, начелници свих општина у саставу Заједничког већа општина као и представници појединих одбора ове институције.