ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

28.10.2013.ГОДИШЊИЦА СМРТИ ПРВОГ ПРЕДСЕДНИКА ЗАЈЕДНИЧКОГ ВЕЋА ОПШТИНА МИЛОША ВОЈНОВИЋА

На велики православни светац Свету Петку на градском гробљу у Вуковару 2002. године сахрањен је један од оснивача српских институција на истоку Хрватске Милош Војновић. У петак 25. октобра 2013., тачно 11 година од Милошеве смрти служен је парастос, а породица, поштоваоци и пријатељи покојног Милоша окупили су се на његовом гробу. Говорећи о Милошу Војновићу и као човеку и као српском народном трибуну председник Самосталне демократске српске странке Војислав Станимировић је рекао да оно што је допринело његовој прераној смрти су речи које смо чули у медијима, а које и данас после 11 година чујемо поново.

"Чујемо их јасно и јавно са основном поруком расписивања референдума са циљем да они који су били на српској страни не могу обављати било које јавне извршне и политичке функције. Милош је оставио непопуњену празнину у нашој заједници како у моралном, тако и политичком, стручном и духовном смислу. Залагао се за провођење потписаног Ердутског споразума и Писма о намерама хрватске владе. Није могао тада ни наслутити да смо данас нажалост опет на почетку реализације потписаних и донесених закона непосредно пре његове смрти. Остаће запамћен у нашој заједници као један од светлих примера честитости и оданости идеје о правди које данас нема око нас", рекао је Станимировић.

Милош Војновић рођен је у Глини 1950. године. Осим што је био врстан предратни правник и судија, био је један од оснивача СДСС-а, први председник Заједничког већа општина, један од водећих људи у времену консолидације српске заједнице након рата како на данашњем истоку тако и у осталим деловима Хрватске