ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

20.02.2018.СНВ И ЗВО: „ОТВОРЕН ЈОШ ЈЕДАН ЛОВ НА ВЕШТИЦЕ“

Због негативне јавне кампање коју су против кључних мањинских институција Срба у Хрватској повели поједини представници медија и политичких странака забринутост су саопштењем изразили Српско народно веће (СНВ) и Заједничко веће општина (ЗВО).

Како подсећају, у тој кампањи су, ‘на основу површног и погрешног читања појединих делова са треће Велике скупштине СНВ-а, односно захтеву за решавање статуса СНВ-а и ЗВО-а, приписане намере које нико и никад у њихово име није тражио’.

‘Тражено је једино, као и више пута до сада у последњих 20 година, оно на што се Република Хрватска обавезала као чланица УН-а, оно што су њезина Влада и њезин Сабор доносили као одлуке, као закључке и као програме, а што се већ низ година не поштује и не примењује’, наводи се у саопштењу које потписују Милорад Пуповац, председник СНВ-а, и Срђан Јеремић, председник ЗВО-а.

У саопштењу се прецизира како је затражено да се проведу одлука Владе Републике Хрватске из 1998. и закључак Хрватског сабора из 2010., а које се тичу ЗВО-а. Исто тако, подсећају, тражено је да се проведе и Програм Владе који у тачки 10.3. предвиђа начин регулисања статуса Српског народног већа и других мањинских већа у Републици Хрватској, у којој се наводи: ‘Влада ће отворити консултације с представницима националних мањина с циљем унапређивања Закона о регистру већа и представника националних мањина у питањима њиховог статуса, финансирања и услова рада, те доношења Закона о изборима мањинских већа и представника.’

‘Уместо да се с тим у вези упознају они који пишу или говоре, они су се одлучили за још један прогон вештица, а што, нажалост, кад су у питању ове српске институције, иде већ уходаним једноставним механизмом. Унаточ њиховим заслугама за успостављање мира, обнову поверења, мирну реинтеграцију источне Славоније, успешан почетак и завршетак преговора са ЕУ и развоју добросуседских односа са суседима, посебно са Републиком Србијом, од њих се поново настоји произвести претња Републици Хрватској. Због последица која та настојања могу имати по рад СНВ-а и ЗВО-а, а тиме и за остваривање права српске заједнице, изражавамо забринутост због лакоће којом се и гласови демократских политика и гласови власти придружују овом лову на вештице’, поручује се из СНВ-а и ЗВО-а те додаје како посебно забрињава што се то догађа у времену обављених разговора, постигнутих договора о нормализацији односа између Републике Хрватске и Републике Србије и решавању отворених питања, међу којима су и питања положаја мањина.

‘Посебно брине што се то догађа управо онима који су, као и у ранијим приликама и овај пут допринели да се хрватско-српски односи престану погоршавати, а отворена питања почну решавати. Зато СНВ и ЗВО сматрају веома штетним и опасним да се њих претвара у претњу Хрватској у моменту кад представници организација у рату несталих Хрвата разговарају с највишим представницима власти Републике Србије, кад се представници Хрвата у Србији требају сусрести с њезиним председником, кад се припремају министри правосуђа Хрватске и Србије да коначно, након седам година застоја обнове усаглашавање споразума о суђењу за ратне злочине, кад се министри промета почињу припремати за разговор о заједничком европском пројекту обнове железничке пруге Загреб - Београд и, напокон, кад се најављује скори сусрет председника двају парламената за који не знамо кад је задњи пут одржан.

При томе нас не брину толико они из медија који се због своје површности и недовољне професионалности нису у стању упознати са оним о чему пишу, већ нас брину наши политички пријатељи, а посебно представници власти, који се, уместо да нас позову на разговор и провере шта је то заиста речено и мишљено Изјавом треће Велике Скупштине СНВ-а, придружују овом лову на вјештице не водећи рачуна о вишеструкој штети коју тиме могу произвести или су је већ произвели’, закључује се у саопштењу.