ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

13.02.2018.ВЕЛИКА СКУПШТИНА СНВ-а

Загреб, 13.02. – На трећој Великој скупштини СНВ-а у Загребу присуствовали су већници из бројних општинских, градских и жупанијских већа Срба из целе Хрватске, али и председник Републике Србије Александар Вучић и председница Републике Хрватске Колинда Грабар-Китаровић. У изјави Велике скупштине оцењено је да се права и положај Срба у Хрватској 2018. нажалост нису битније променили од времена одржавања Друге велике скупштине Српског националног већа СНВ 2013 године.

Спорост, одлагање, па и занемаривање у остваривању права за које су одговорне државне институције обележиле су претходних пет година. Због тога положај Срба у Хрватској није унапређен него је у низу аспеката и уназађен, оцењено је у документу који је прочитан на крају Велике скупштине.

То посебно важи за ниво толеранције и целог сета права која су се почела остваривати за време уласка у ЕУ.

Она права која су обновљена неретко су предмет нових оспоравања. Положај који је осигуран међународним споразумима, као што је Ердутски споразум, Писмо намере, Устав и уставни закон о правима националних мањина и посебни закони, такође се настоје нарушити.

„Зато нам и у наредном раздобљу предстоји борба за неостварена права и за очување оних која су остварена.То бисмо требало да делимо са свим демократаским организацијама, јер је то уједно и борба за демократску Хрватску.“

У изјави се наводе и 13 тачака на које ће бити фокус у наредном четворогодишњем периоду.

То су борба за толеранцију, недискриминацију и посебно борба портив говора мржње, рад на осигуравању несметаног повратка избеглица, а у Србији их још има 19.000 регистрованих, затим на заштити права на обнову у рату разорених и уништених кућа, стамбено збрињавање за оне који су остали без станарских права, имовину и пензионо право.

Једа од тачака тиче се и утврђивања судбине несталих и убијених Срба, њихове идентификације и обележавање места страдања.

У изјави се истиче да су представници власти у више наврата обећавали суђења за ратне злочине почињење над Србима за време рата, а посебно током Бљеска и Олује, а СНВ тражи, као и раније, да се обећања испуне.

У центру пажње треба да буде и развој повратничких средина, обнова комуналне и социјалне инфраструктуре, што су претпоставке равноправности и нормалног живота Срба.

Констатује се да су Срби и сада недовољно заступљени у државним и јавним службама, због чега се очекује и тражи од владе и осталих надлежних институција да заустве тај тренд.

Очекује се такође доследно спровођење гарантованих права на језик, писмо и образовање припадника српске заједнице у Хрватској, као и несметану употребу језика и писма.

Како се наводи, медијске институције српске заједнице у Хрватској треба да буду вишеструко унапређене, а обнова култрне баштине, како црквене, тако и световне посебно је она која подсећа на геноцид почињен над Србима у НДХ треба да буде настављена.

У изјави се такође констатује да досадашња пракса остваривања бирачког права припадника националних мањина, посебно Срба није било у складу са Уставом, јер се нарушава тајност бирацког поступка и спроводи сегрегација на бирачким местима.

Очекује се да се донесу прописи који ће омогућити слободно остваривање тог права.

Право на историју, као део националне историје Хрватске Србима треба да буде враћено и видљиво у образовању, медијима, политици сећања и музејима, истиче се у изјави.

Институције срске заједнице, посебно СНВ и Заједничког већа општина (ЗВО) морају добити статус мањинских самоуправа.

Такође се констатује да је за СНВ и све друге организације Срба у Хрватској од огромне важности трајно унапређивање однсоа између Хрватске и Србије и европска интеграција земаља са простора бивше Југославије посебно Србије.

Велика скупштина СНВ очекује да ће Влада Хрватске и државне институције активно и тешко сарађивати на реализацији циљева из изјаве са СНВ-ом, изабраним представницима Срба и њиховим организацијама.

Извор: Танјуг

Фото: Pixsell / Autor: Goran Mehkek / CROPIX