ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

31.01.2018.ОДРЖАНА СЕДНИЦА МЕЂУВЛАДИНОГ МЕШОВИТОГ ОДБОРА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПРАВА МАЊИНА

Београд, Бачки Моноштор, 30. и 31. јануар- Унапређење права мањина на свим нивоима у Србији и Хрватској била је главна тема дводневне седнице Међувладиног мешовитог одбора за националне мањине. Састанак је одржан у Палати Србија у Београду, а сутрадан настављен у Бачком Моноштору.

Члан ММО-а је и председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић који истиче да када су у питању права Срба у Хрватској, најважнији закључци и препоруке састанка су регистрација основних школа у којима се настава одвија на српском језику и ћириличном писму као мањинских, те решавање свих других питања везаних за образовање Срба у РХ.

- Наглашена је и потреба подстицања значајнијег запошљавања припадника српске заједнице у државним и јавним службама. Затражена је и доследна примена Закона када је у питању употреба језика и писма што значи да су затражене двојезичне табле на улазима и излазима из места где за то постоје услови, као и олкашавање процедура приликом добијања донација из матичних држава, санкционисање говора мржње, а предложено је и интензивирање активности на обнови и санацији историјских места и сакралних објеката. Договорена је и већа помоћ предшколским установама националних мањина те оснивање српске редакције при Хрватској радио-телевизији, каже Срђан Јеремић.

Састанак српско-хрватске комисије одржан је први пут након три године паузе, а сада је договорено да ће се седнице одржавати чешће по посебним тематским целинама због разноликости и комплексности самих проблема националних заједница у обе државе.