ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

11.01.2018.ЧЛАНОВИ МЕЂУВЛАДИНОГ МЕШОВИТОГ ОДБОРА ЗА ЗАШТИТУ НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА БОРАВИЛИ У ХРВАТСКОЈ

Вуковар, 11.01. - Након неколико година паузе крајем јануара требало би да буде одржана нова, седма седница Међувладиног мешовитог одбора за заштиту националних мањина између Републике Србије и Републике Хрватске (ММО) у оквиру којег се разматрају и предлажу мере и препоруке за обострану зашититу националних мањина у двема државама. По свему најављеном седница ће бити одржана 30. и 31. јануара највероватније у Београду и Петроварадину, а тим поводом  у склопу припрема за надолазећи састанак српски део ММО-а боравио је у Хрватској 11. и 12. јануара.

У делегацији српског дела ММО-а били су државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе и копредседавајући члан ММО-а Иван Бошњак, из Канцеларије за људска и мањинска права и косекретар ММО-а Гордана Говедарица, в.д. помоћника директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону и члан ММО-а Николина Милатовић-Поповић, као и Марко Милановић из Министарства управе и локалне самоуправе Републике Србије.

Делегација је одмах по посети Хрватској дошла и у Вуковар где је у Заједничком већу општина одржан састанак са представницима српске заједнице на тему надолазеће седнице. Председник Заједничког већа општина, председници одбора за културу, образовање, медије и привреду, начелници, заменици начелника и градоначелника из редова српске заједнице упознали су представнике Владе Републике Србије са свим проблемима са којима се суочавају Срби на истоку Хрватске који се годинама не решавају и који би требало да буду тема на седмој седници ММО-а.

На састанку у ЗВО-у се највише говорило о стању у образовању, култури и медијима као и о провођењу Уставног закона о правима националних мањина, а највише када је у питању његов члан 22. који говори о пропорционалној заступљености приликом запошљавања. Једна од тема била је и нерешен статус Заједничког већа општина. 

Делегација се након Вуковара упутила у Пакрац, а затим и у Загреб где се такође састала са представницима српске заједнице са циљем да прикупи што више података који ће бити од помоћи при побољшању рада ММО-а. Сутрадан је одржан и састанак са државним секретаром државне канцеларије за Хрвате изван Хрватске и копредседавајућим чланом ММО-а Звонком Миласом.