ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

11.12.2017.ОБЕЛЕЖЕНО 15 ГОДИНА ОД ДОНОШЕЊА УСТАВНОГ ЗАКОНА О ПРАВИМА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Загреб, 11.12. - Уз представнике највиших политичких тела Републике Хрватске, заступнике националних мањина, Уставног суда, Хрватске академије наука и уметности и Универзитета, обележавању 15. годишњице доношења Уставног закона о правима националних мањина у Хрватском сабору у понедељак је присуствовала и делегација Заједничког већа општина предвођена председником Срђаном Јеремићем.

Учесници су указали на околности и потребу доношења овог Закона, његове резултате и перспективу. Председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, указао је на недостатак политичке воље и спорост у решавању многих законских права припадника српске националне мањине. Истакао је вишегодишње нерешавање обавезе пререгистрације основних школа, као и одбијање Вуковарско-сремске жупаније да пренесе оснивачка права школа на општине које су то затражиле.

Председник Одбора за људска права Заједничког већа општина Јован Влаовић говорио је о различитим тумачењима члана 22. Уставног закона о правима националних мањина, што код запошљавања омогућава наставак подзаступљености припадника српске националне мањине у многим институцијама локалне и регионалне самоуправе.