ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

02.12.2017.ОКРУГЛИ СТО О СРПСКОМ ЈЕЗИКУ У ПОДГОРИЦИ

Подгорица, 30.11. – 02.12. – У организацији Српског националног савјета Црне Горе у Подгорици је одржан округли сто на тему „Употреба српског језика и ћириличног писма у Црној Гори и земљама региона“. Округлом столу присуствовали су представници српских удружења из Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Албаније и Републике Српске. Циљ округлог стола био је изнаћи што квалитетније могуће начине како да се српском језику и ћириличном писму поново врати некадашња важност, како у српским заједницама  у региону, тако и у матичној држави.

У име Републике Србије говорилису посланик Народне скупштине и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Иван Костић и посланик и члан Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Марковић, који су нагласили како су свесни да су српски језик и ћирилично писмо све више стављени по страни и навели како је у изради Декларација о очувању српског језика, али су исто тако изразили спремност наведеног Одбора да још интензивније сарађује са Србима из региона и помогне им у решавању њихових проблема.

Присутнима су се такође обратили и председник Матице српске др Драган Станић и народни посланик и председник Управног одбора Друштва српских домаћина др Миладин Шеварлић. О дискриминаторној позицији српског језика и ћириличног писма у Црној Гори говорили су председник Српског националног савјета Црне Горе др Момчило Вуксановић и  представница заштитника људских права и слобода Црне Горе Милена Крсмановић.

На овој конференцији, Србе из Републике Хрватске је, међу осталим, представљало Заједничко веће општина, у чије име је говорио председник Одбора за људска права Јован Влаовић  који је у кратком излагању нагласио који су то проблеми са којима Срби у Р. Хрватској свакодневно сусрећу, а уско су повезани са употребом српског језика и ћириличног писма.