ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

28.11.2017.САСТАНАК СА ВУКОВАРСКО-СРЕМСКИМ ЖУПАНОМ

Вуковар, 28.11. - Жупан Вуковарско-сремске жупаније Божо Галић примио је у радну посету председника ЗВО-а Срђана Јеремића, заменика жупана и потпредседника ЗВО-а Ђорђа Ћучића и председника Жупанијске организације СДСС Вуковарско-сремске жупаније Душана Јецкова.

У срдачном разговору, уз међусобно уважавање и разумевање тренутног политичког амбијента, отворено је низ питања од важности за српску националну мањину у ВСЖ.

На дневном реду нашла су се питања како унапредити стандард и квалитет живота у локалним срединама са претежно већинском српском заједницом. Од жупаније ,наглашено је, очекује се помоћ у изградњи објеката од јавног и комуналног значаја.

Попстигнут је став да се поновно, заједнички, код надлежних министарстава Владе Р. Хрватске затражи брже уређење задовољавајућег правног статуса школских установа у ВСЖ у којим се настава изводи на српском језику. 

Како је пред Скупштином ВСЖ скорашње усвајање  прорачуна за 2018,  сусрет је био прилика да се затражи већа подршка организацијама и удружењима српске националне мањине, њиховим активностима и манифестацијама које организују.

Саговорници су се сложили да треба јаче повезати организације српске и хрватске националне мањине са обе стране Дунава, те искористити подстицаје које нуди Дунавска стратегија.

Свој допринос у разговору дали су и председник Већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније Светислав Микеревић,  председник клуба  већника СДСС-а у Скупштини ВСЖ  Винко Лазић и већник СДСС-а у Скупштини ВСЖ Радо Босић.