ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

27.11.2017.БЕСПЛАТНЕ ЧИТАНКЕ ЗА СРПСКЕ ЂАКЕ
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Ученицима и професорима гимназије и средњих стручних школа у настави на српском језику Заједничко већe општина уручило је 27. новембра нове читанке за српски језик од 1. до 4. разреда.

Уџбенике који су дело вуковарских професорки Милице Стојановић и Љиљане Бајац-Николић професорима и ученицима гимназије и средњих школа свечано је уручила амбасадорка Србије у Загребу Мира Николић.

- Питање образовања српске мањине и њеног укупног положаја једно је од најважнијих питања у том корпусу људских права којима Србија придаје пажњу и ми ћемо наставити да подржавамо српску мањину посебно у тој области. Мислимо да је то важно за будући развој српске мањине, њену одрживост на једној територији и јачање једне солидне базе за опстанак, рекла је том приликом амбасадорка Николић и додала да је образовање на матерњем језику једно од отворених питања између Хрватске и Србије о којем ће се разговарати на будућим састанцима.

Уз читанке су штампани и припадајући уџбеници граматике те радне свеске. Све књиге су изашле у издању “Просвјете”, а израду је финансирало Министарство науке и образовања Републике Хрватске. Читанке су за ученике бесплатне захваљујући донацији Министарства спољних послова Републике Србије – Kанцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону у износу од милион динара, док ће уџбеници из граматике и радне свеске моћи да се купе.

Председник ЗВО-а Срђан Јеремић оценио је овај догађај једним од најважнијих у протеклих 20 година.

- Образовање је веома важан сегмент очувања националног идентитета српске заједнице у Хрватској, а посебно овде у источном делу где је наша заједница најбројнија. Посебно ми је драго што су родитељи и ученици одабиром модела А препознали важност образовања на матерњем језику, истакао је Јеремић.

Осим 616 средњошколаца који се образују по моделу А у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији, књиге ће добити и 120 ученика који у Хрватској похађају Ц модел те ученици Српске православне гимназије у Загребу.

Свечаној додели читанки сем већ поменутих присуствовали су и генерални конзул и конзул Републике Србије у Вуковару Милан Шапић и Наташа Калезић, заступница у парламенту Хрватске Драгана Јецков и заменик вуковарско-сремског жупана из редова српске заједнице Ђорђе Ћурчић.