ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

20.11.2017.КОНФЕРЕНЦИЈА СРБА У РЕГОИНУ У ТЕМИШВАРУ
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Темишвар, 17.–19.11.2017. – У организацији удружења „Савез Срба у Румунији“ у Темишвару је одржана редовна конференција „Срби у региону и Србија–перспективе“. Конференцији су присуствовали представници српских удружења из Србије, Хрватске, Црне Горе, Мађарске, Македоније, Словеније, Румуније, Албаније и Републике Српске. Циљ конференције је био да матична држава Срба из региона саслуша њихове проблеме и да сви заједно изнађу што квалитетнија могућа решења за исте.

У име Републике Србије говорио је генерални секретар председника Републике Србије Александра Вучића Никола Селаковић који је нагласио како је Република Србија свесна проблема које Срби у региону имају и да је њена дужност, као матице, да се стара о њима, да не дозволи њихову асимилацију и да им помогне у опстанку на њиховим подручјима, како у финансијском, тако и у смислу подршке. Нагласио је како је у изради Декларација о опстанку српког народа, која неће нужно носити овакав назив и она ће, међу осталим, обухватити и Србе из региона. Такође, учесницима конференције обратили су се представници Владе Републике Румуније, Департмана за међуетничке односе и посланица Народне скупштине Републике Србије Марјана Мараш, чланица Одбора за дијаспору и Србе у региону, која је изразила спремност наведеног Одбора да још интензивније сарађује са Србима из региона.

На овој конференцији, Србе из Републике Хрватске је, међу осталим, представљало Заједничко веће општина. У име ЗВО-а говорио је Јован Влаовић, председник Одбора за људска права, који је у кратком излагању изложио с којим се то проблемима у Републици Хрватској сусрећу Срби, али и ЗВО као организација. Тако је нагласио како су основни проблеми Срба у Хрватској све мања културна и просветна аутономија, проблем регистровања српских школа и преноса оснивачких права на општине, проблем двојезичности, проблеми при запошљавању, слаба заступљеност Срба у државним и јавним службама, проблем промене статуса ЗВО-а из удружења у озбиљнији институционални облик, константно смањивање надлежности ЗВО-а и проблем оснивања српске редакције на хрватској националној телевизији.

Као епилог конференције донесено је пет закључака, који ће бити предмет дискусије на следећим конференцијама. Тако је закључено да се Срби из региона требају састајати на полугодишњем нивоу, да требају дати подршку иницијативи доношења Декларације о опстанку српског народа и апеловати на државне институције Републике Србије да преиспита институционални оквир сарадње са Србима из региона, односно да поново успостави Министарство за вере и Србе у региону. Такође, дискутоваће се о лакшем пријему у српско држављанство, о обезбеђивању уџбеника на српском језику за основне и средње школе.