ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

14.11.2017.ОБЕЛЕЖЕНО 20 ГОДИНА ЗАЈЕДНИЧКОГ ВЕЋА ОПШТИНА
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Вуковар, 12. новембар – У просторијама Заједничког већа општина свечано је обележена 22. годишњица од потписивања Ердутског споразума, али и две деценије постојања и рада ЗВО-а и Српског народног вијећа.

Ердутски споразум, потписан 12. новембра 1995. био је темељни оквир за миран суживот и реинтеграцију овога дела Хрватске, рекао је председник ЗВО-а Срђан Јеремић, али и поручио како се његове одредбе, како године пролазе, све мање поштују.

“Протеком времена највећи део зајамчених права полако је потискиван, а у одређеним периодима количина права која смо добијали зависила је од наше позиције у Хрватском сабору, односно од наше ‘политичке тежине’ у одређеном тренутку што никако не би смео бити случај”, рекао је Јеремић који је на свечаности говорио и о немогућности регистрације мањинских школа, лошој примени двојезичности, непропорционалном запошљавању припадника српске заједнице, нерешеном положају ЗВО-а и медијској блокади.

Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац оценио је како је Ердутски споразум веома важан документ који је донео мир између Хрвата и Срба, али је био и темељ новом положају  Срба у Хрватској.

“Нема никакве сумње да је реч о међународном документу чије одредбе имају трајан карактер”, навео је Пуповац те оценио како нема никаквог разлога да се не нађе решење за регистрацију мањинских српских школа. И он је упозорио да је удео припадника српске заједнице у јавним службама све мањи, а у државним телима на подручју Хрватске мањи од два одсто.

Пред окупљеним гостима говорили су и изасланик премијера Андреја Пленковића, осјечко-барањски жупан Иван Анушић, као и бивши председник СДСС-а и учесник у мирној реинтеграцији Војислав Станимировић. Свечаности је био присутан и осјечки градоначелник Ивица Вркић, као и бројни истакнути припадници српске заједнице.

Одржан је и кратки културни програм, а овогодишња повеља ЗВО-а уручена је Милану Трбојевићу, бившем уреднику Новости, док је плакету добио Срећко Илинчић за спортске успехе.