ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

31.10.2017.У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ СРБИЈЕ ПРЕДСТАВЉЕНИ ИНВЕСТИЦИОНИ ПОТЕНЦИЈАЛИ НАШИХ ОПШТИНА И ГРАДОВА

Београд, 31.10. - У Привредној комори Србије одржан је скуп на коме се разговарало о оквиру, могућностима и потенцијалима инвестирања у источну Хрватску. Заједничко веће општина иницирало је овај састанак и у сарадњи са Привредном комором организовало промоцију инвестиционих потенцијала Вуковара, Белог Манастира, Борова, Ердута, Јагодњака, Маркушице, Негославаца, Трпиње и Шодоловаца.

- Постоје многобројни закони који су донешени како би се подстакле инвестиције, постоје одлуке локалних власти којима се потиче улазак инвестиција из иностранства. Жеља нам је да сви привредници из Србије који буду заинтересовани , а поготво они који желе да извозе на територију ЕУ, дођу код нас и отворе своје производне погоне, дистрибутивна и логистичка складишта. Хрватска је чланица ЕУ и сви производи који се произведу на подручју Хрватске имаће ознаку ЕУ порекла што је велика компаративна предност, рекао је председник ЗВО-а, Срђан Јеремић.

У Београду је указано на позитивна искуства пословања компанија из Хрватске у Србији и обрнуто те представљен оквир за унапређење међудржавне сарадње путем коришћења средстава из Интеррег ИПА програма Европске Уније. Државна секретарка у Министарству регионалног развоја и фондова ЕУ у Хрватској Споменка Ђурић казала је да Хрватска тренутно има 34 милиона евра намењених за прекограничну сарадњу са Србијом из средстава ЕУ за улагање у погранична подручја. Да су инвестиције из Србије добродошле у Хрватску поручила је помоћница директора Агенције за инвестиције и конкурентност Хрватске Божица Лапић подсетивши на несразмер у инвестицијама.  Док су компаније из Хрватске уложиле око 750 милиона евра у Србију, а тај износ је у обрнутом смеру десетоструко мањи.

Саветник председника Привредне коморе Србије Мирослав Милетић истиче да  привредна сарадња две земље бележи узлазни тренд те да је остварено преко 900 милиона евра робне размене.

- Привредна комора Србије подржава овакве сусрете пре свега због чињенице да смо упућени једни на друге, да је наша сарадња традиционално добра, да потенцијали за инвестирање постоје и да су се они већ потврдили значајним инвестицијама хрватских компанија у Србији и све већи присуством српских компанија у Хрватској. Ово је изванредна прилика да се лоцирамо на један део који нам је јако значајан и драг због мешовите структуре становништва, због афекције за производима из Србије, с једне стране , а с друге стране присутности хрватских роба овде у Србији, рекао је Милетић.

Начелници општина током презентација потенцијала за улагање у локалне самоуправе указали  су на  велику спремност за  сарадњу са српским привредницима истичући постојеће стратегије развоја те снага које поседују као што су одличан  географски положај, инфраструктурално у потпуности опремљене предузетничке зоне, природни и људски ресурси те олакшице које као локалне самоуправе пружају инвеститорима.