ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

01.09.2017.ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА ЛОРА ВИДОВИЋ ПОСЕТИЛА ЗВО
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

ВУКОВАР/30.август/-Заштитница грађана (пучка правобранитељица) Лора Видовић са сарадницима је посетила Заједничко веће општина где је о положају српске заједнице у источном делу Хрватске разговарала са председником ове институције Срђаном Јеремићем

Након састанка који је трајао више од два часа омбудсман Лора Видовић изјавила је да је на њему обрађено много тема.

- Претресли смо стварно један цео низ проблема. Образовање, пензије, стамбена питања, провођење Уставног закона о правима националних мањина, запошљавање. Мени је овај састанак важан зато што ми пружа нове информације, потврду информација које већ имамо јер ради се о темама које ми у канцеларији пратимо дуги низ година о чему редовно извештавамо Сабор, дакле о провођењу Уставног закона о правима националних мањина, о етничкој дискриминацији. То није ништа ново, о томе опширно пишемо и извештавамо, говоримо о случајевима дискриминаторног говора у јавном простору. Овакви састанци су нам важни како бисмо на један свеобухватнији начин могли да говоримо о тим питањима и захвална сам на прилици да о томе говоримо и верујем да ћемо наставити да сарађујемо, рекла је Видовић.

Иако је на састанку било речи и о провођењу односно непровођењу Уставног закона о правима националних мањина, и о непропорционалном запошљавању припадника мањина, и о стамбеном збрињавању, и о неисплаћеним пензијама највише полемика изазвало је питање образовања српске националне мањине у Хрватској.

- Госпођа Видовић не живи у овој средини и наравно да је њој тешко из перспективе живота у једној другој заједници и околностима схватити ситуацију овде код нас. Више се полемике водило око вртића него око самих школа. Она сматра да је то на неки начин одвајање деце и није јој било јасно због чега ми, као припадници српске националне заједнице, инсистирамо на томе да наша деца похађају вртиће на српском језику и ћириличном писму. Међутим, скренуо сам јој пажњу на то да се културни и национални идентитет детета ствара у првим годинама живота. Ако се дете до седме године не изгради у неком културном и националном смислу долазимо до проблема асимилације. Ако наша деца у вртићима не могу да обележавају своје верске празнике, негују своју културу и друге ствари на који начин ће она знати да су Срби, да су православци и у крајњој линији да се свога не стиде, да се својим поносе, туђе да поштују, а своје да воле, запитао се Јеремић.

Поред њега састанку су присуствовали и саборска заступница СДСС-а Драгана Јецков, заменик вуковарско-сремског жупана Ђорђе Ћучић и председници одбора ЗВО-а за образовање, људска права, културу и спорт и привреде Милица Стојановић, Дејан Дракулић, Небојша Видовић и Рајко Лукић те председник жупанијског ВСНМ-а Светислав Микеревић