ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

28.07.2017.Конституисан 6. сазив Скупштине ЗВО-а
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

У Вуковару 28.07.2017. конституисано је Заједничко веће општина (ЗВО). Институција српске заједице на истоку Хрватске која је пре 20 година настала на основу Ердутског споразума и Писма намере Владе РХ о завршетку мирне реинтеграције источне Славоније, Барање и западног Срема те одлуке хрватске Владе о саставу, организацији, надлежностима и финасирању ЗВО-а. Ово је шести сазив ЗВО-а чији су чланови, након последњих локалних избора, делегирани из једница локалне самоуправе на простору Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније у којима припадници српске националне мањине чине већину или партиципирају у представничкој власти. За председника је једногласно изабран Срђан Јеремић, 42-годишњи дипломирани економиста из Борова, актуелни председник Општинског већа општине Борово. Јеремић је на челу ЗВО-а заменио Драгана Црногорца. Нови председник је као први корак истакао  успостављање боље сарадње међу општинама које делују у саставу ЗВО-а.

“Морамо смањити поделе унутар српске заједнице и пронаћи заједнички језик око наших фундаменталних питања и опстанка на овом подручју. Верујем да кроз конструктиван дијалог и размену информација, међусобно поштовање и уважавање, можемо пронаћи адекватна решења којима ће се побољшати услови живота наших сународњака”, рекао је Јеремић и додао како жели унапредити и социјалну политику ЗВО-а за чега ће бити потребно пронаћи додатне изворе финансирања, што планира учинити већ до краја године.

Говорећи даље о смерницама и приоритетима Јеремић је, између осталог, навео сарадњу с матичном државом Србијом, страним амбасадама акредитованим у РХ, међународним владиним и невладиним организацијама те бољу, квалитетнију и интезивнију сарадњу са представницима српске заједнице који учествују у Влади РХ на свим нивоима, као и сарадњу са свим институцијама и организацијама Срба у Хрватској , као што су Српско народно веће, Српско културно друштво “Просвјета” , Српско привредно друштво “Привредник” и Самостална демократска српска странка, које раде на решавању проблема припадника српске националне мањине у Хрватској. Једно од ургентних питања је и решавање статуса ЗВО-а.

“Статусом удружења ” суи генерис”, удружења с посебним статусом, не можемо бити задовољни с обзиром на значај ЗВО-а, а поготово полазећи од чињенице да је ова институција настала на основу међународних споразума. То морамо решити на квалитетнији и инстиитуционалнији начин”, поручио је нови председник ЗВО-а.

Бивши председник Драган Црногорац је рекао да му је била велика част што је протеклх 12 година обављао ту дужност. “Поносан сам што сам у три мандата обављао ову, можда и најачаснију функцију Срба у Хрватској, која је носила велику одговорности не само према себи и свом раду већ и према припадницима српске заједнице, али и државе у којој живимо”, рекао је Црногорац.

Шести сазив скупштине ЗВО-а броји 24 члана, по два из Белог Манастира, Борова, Маркушице, Трпиње, Негославаца, Шодоловаца, Јагодњака и Ердута те по једног из општина Стари Јанковци, Нијемци, Дарда, Кнежеви Виногради, Поповац и Томпојевци. Чланови скупштине су и заменици жупана Вуковарско-сремске и Осјечко-барањске жупаније из реда српске националне мањине, Ђорђе Ћурчић и Радомир Чварковић, који су по функцији и њени потпредседници. Два делегата из града Вуковара биће именована накнадно, након чега ће се број чланова повећати на 26. На конститутивној седници изабран је и нови секретар. Досадашњу секретарку Драгану Јецков која је почетком јула постала саборска заступница, заменио је 58-годишњи Винко Лазић, дипломирани политиколог из Вуковара.

Свечаној конститутивној седници Скупштине ЗВО-а присуствовао је и др Војислав Станимировић, донедавни председник СДСС-а, а сада председник Главне скупштине те странке, који је уз покојног Милоша Војновића, првог председника ЗВО-а , најзаслужнији за формирање ове институције српске заједнице.