ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

14.06.2017.ИЗ МАТИЦЕ СТИЖЕ ВЕЋА ПОДРШКА ИНФОРМИСАЊУ
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Нови Сад, 14. јун 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и председник Заједничког већа општина из Вуковара Драган Црногорац потписали су данас уговор о финансијској подршци додељеној на конкурсу Секретаријата за финансирање информисању на српском језику у земљама у окружењу која ће бити вишеструко већа него у 2016. години.

Продукцију ЗВО-а „Хронику Славоније, Барање и западног Срема“, која се емитује на Радио-телевизији Војводине, као и издавање листа на српском језику и ћириличком писму „Извор“, Секретаријат је, наиме, на недавно завршеном конкурсу подржао са укупно 3.390.000,00 динара. Прошлогодишња подршка коју је Заједничко веће општина из Вуковара добило износила је свега 200.000,00 динара.

„Ми знамо да ни средства која смо ове године одобрили нису довољна за потпуно стабилно функционисање медија на српском језику у Хрватској, али је ово први корак у промени негативне тенденције која је, практично, водила ка гашењу ове врсте подршке. Опредељење да се помоћ нашим медијима у дијаспори повећава је једнодушно, почев од председника Покрајинске владе Игора Мировића, до свих нас у Секретаријату“, нагласио је Штаткић.

Црногорац је, с друге стране, истакао да српски медији у Хрватској без помоћи из матичне земље, укључујући и ону коју добијају на конкурсима које расписује Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, буквално не би опстали.

„Отуда и наша захвалност за подршку која нам омогућава да трајемо и чувамо језик и писмо као кључне елементе очувања националног идентитета“, додао је Црногорац.

Када је о Хрватској реч, Секретаријат је, поред пројеката Заједничког већа општина, подржао и пројекте Радија Банска Коса из Белог Манастира (160.000,00), Радио Дунава из Вуковара (350.000,00) и Радио Борова (400.000,00), па је укупна вредност подршке информисању на српском језику у тој земљи у 2017. достигла 4.300.000,00 динара. Током 2016. године износ те подршке био је 600.000,00 динара.

Поред помоћи српским медијима у Хрватској, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама је ове године вишеструко повећао и подршку медијима на српском језику у Мађарској и Румунији.

Извор: http://www.kultura.vojvodina.gov.rs/