ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

09.10.2013.Конференција за медије поводом двојезичности и непоштивања људских и мањинских права
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

У ЗВО-у ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ НЕГАТИВНЕ АТМОСФЕРЕ УСМЕРЕНЕ КА СРПСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ У ХРВАТСКОЈ

"Ћирилица није ратни демон него средство комуникације"

У просторијама Заједничког већа општина, 09. октобра, одржана је конференција за новинаре поводом дешавања везаним за постављање двојезичних табли у Вуковару и новонасталој ситуацији у Основној школи „Синиша Главашевић“ у Борову насељу . Присутним новинарима испред Клуба саборских заступника СДСС-а обратили су се Драган Црногорац и Милорад Пуповац, а у присуству саборског заступника Милета Хорвата те заменика градоначелника Вуковара Срђана Милаковића и заменика жупана Осјечко-барањске жупаније Јована Јелића.

Драган Црногорац изразио је забринутост и жаљење због последњих дешавања у Вуковару и целој Хрватској који стварају негативну атмосферу усмерену ка српској заједници и ћириличном писму. На овај начин, сматра Црногорац,  нарушава се све што је предходних година постигнуто у изградњи толеранције и заједничког живота Срба и Хрвата.

- Посебно истичем жаљење што људи са којима смо радили на доношењу закона и примену истих данас суделују у њиховом не поштовању и стварању негативне атмосфере. Позивам Хрватску демократску заједницу да наставимо да радимо оно што смо радили 1996. године када смо неуморно стварали законске оквире и атмосферу која је на терену ишла у добром смеру изградње заједничког живота у Републици Хрватској – истакао је Црногорац.

Драган Црногорац позвао је све политичке актере у Хрватској као и Градско веће Вуковара да наставе заједнички рад, као и 2009. године када је заједнички донешена одлука о промени Статута града Вуковара како би се унапредили односи и живот у том граду, те да се сва спорна питања решавају кроз законске норме.

Милорад Пуповац такође је са жаљењем констатовао да је пре 18 година владао заједнички интерес  изградње и провођења политике обнове поверења и изградње институција на подручју хрватског подунаваља, повратка људи и заједничког живота. Заједно са ХДЗ-ом покренут је процес партнерства и сарадње који је трајао све до избора пре две године.

- Ћирилично писмо није ратни демон, нити је ратно средство. То је средство комуникације и део историјске и културне традиције Срба, али исто тако и Хрвата. Време је да се то тако схвати. У противном неко ће у циљу своје политичке кампање доласка на власт уништавати све оно што је одговорна државна политика стварала у протеклих 18 година. Позивамо све актере и Владу и опозицију да не дају подршку онима који позивају на непријатељство, нетолеранцију и безакоње – истакао је Пуповац.

На питања шта очекује након последњих дешавања у Вуковару Пуповац је одговорио да не очекује ништа што се већ није догодило, а односи се на непоштовање Уставног закона. Те да следећи корак Владе не зна, али очекује да се покаже спремност поштивања закона које су сами доносили.

- Проблем ћирилице је, нажалост, много дубљи од тога види ли се на таблама државних институција. Они који злоупотребљавају ту чињеницу и који пуштају десничарске групације да по том проблему копају и злоупотребљавају га, они озбиљно компромитују Хрватску – поручио је Пуповац.

На постављено питање о ситуацији у ОШ Синиша Главашевић у Борову насељу када је наставница хрватског језика ученике 6. разреда увукла у политичку расправу о ћирилици, Пуповац је рекао да је Министарство просвете обавештено о томе и да ће оно проверити све наводе родитеља. Ако се она покажу као тачна биће затражена и одговорност директорице школе која се, како је рекао Пуповац, прославила као жртва политичке манипулације градоначелника Вуковара, а која сада затвара очи над свим што се у тој школи догодило.

Пуповац је истакао велику забринутост због враћања уназад, јер последња дешавања представљају питања чувања Уставног закона и елементарне међуетничке стабилности у РХ, а не спретности или неспретности Владе РХ.

- Онај ко то не жели да види, од председника Републике до представника опозиције, мора знати да се игра са ватром – поручио је Милорад Пуповац.

Непоштивање закона у односу према једној мањинској заједници, сматра Пуповац, готово је јединствен случај у европским и историјским оквирима. Пуповац је осудио мешање и негативне изјаве појединих представника католичке цркве те насталу ситуацију оценио као лошу за српску заједницу, али опасну за хрватско друштво, те да мотиви за политичко деловање власти и опозиције требају бити проблеми Хрватске као што су руб банкрота и друга много важнија питања за хрватско друштво.

Инфо служба ЗВО-а.