ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

13.04.2016.ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ У ЗНАК СЕЋАЊА НА ПОГИНУЛЕ У ПРОБОЈУ СРЕМСКОГ ФРОНТА И ОСЛОБОЂЕЊУ ВУКОВАРА
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Пробој Сремског фронта почео је 12. априла 1945. године, а истог дана ослобођен је и Вуковар у којем је на овај датум и ове године одржано полагање венаца и свечана академија поводом 71 годину од ових историјских догађаја. Венци су положени прво код Споменика херојима ослободиоцима борцима Црвене и Југословенске армије у Борову насељу, а недуго затим и на спомен костурници на Тргу жртава фашизма у центру Вуковара.

Комеморацију и сећање на страдале партизанске борце организовало је Удружење антифашистичких бораца и антифашиста града Вуковара чији председник Лазо Ђокић је након минута ћутње окупљене подсетио на ток битке за ослобођење Срема и Вуковара од фашизма, подсетио на велике жртве које су тада поднесене и позвао на подизање гласа против данашњег ширења мржње и оживљавања фашистичких идеја.

На костурницу, у којој су сахрањени посмртни остаци 388 жртава Дудика, као и 155 погинулих бораца Пете војвођанске ударне бригаде и 62 пала Црвеноармејца, венце су ове године положили представници Прве пролтерске бригаде, УАБА-е града Вуковара, Републике Хрватске, града Вуковара, Вуковарско-сремске жупаније, Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, Већа Српске националне мањине града Вуковара и Вуковарско-сремске жупаније, Заједничког већа општина, антифашисти из Брчког, Пожеге, Славонског Брода, Осијека, Белог Манастира, Трпиње, Борова и бројне друге делегације.