ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

05.03.2016.SRPSKE ORGANIZACIJE OSUĐUJU SKUP KOJI ŠIRI PREDRASUDE I MRŽNJU

Današnjim skupom ljudi, koji sebe proglašavaju Hrvatskim nacionalnim etičkim sudištem, nastavlja se posljednjih godina raširena praksa parainstitucionalnog i antiinstitucionalnog djelovanja u Republici Hrvatskoj.

Ovaj današnji skup na kojem se, kao što je to prethodnih godina učinjeno za čitav niz značajnih pojedinaca, tobože iznose činjenice na osnovi kojih se može suditi dr. Vojislavu Stanimiroviću i ćiriličnom pismu, ima za cilj da suspendira institucije državnih zakona i državnih sudova, te nametne privatna uvjerenja, predrasude i mržnju kao osnove za prosuđivanje i ljudima, politikama i kulturama.

Ovaj današnji skup ima za cilj da suprotno činjenicama i nalazima državnih institucija stvara i održava neprijateljstvo u Vukovaru i Hrvatskoj ne samo prema dr. Stanimiroviću i ćiriličnom pismu već i prema institucijama srpske zajednice koje je zajedno sa drugima stvarao i koje zajedno s drugima vodi. Očito je da skupovi poput ovoga imaju za cilj onemogućavanje njegova rada, rada institucija i onemogućavanje koegzistencije ćiriličnog i latiničnog pisma, Srba i Hrvata. Pretvaranje tobožnje etičnosti u borbu protiv zakonitosti i pretvaranje tobožnjeg hrvatstva u borbu protiv drugih i raličitih opasna je i u mnogima elementima protuzakonita pojava.

Zato pozivamo nadležna državna tijela da širenje neprijateljstva prema pojedincima ili grupama po osnovi političkih ili etničkih motiva, prepoznaju kao nezakonite. Zato također pozivamo političke i nevladine organizacije da osude kao nedemokratske kampanje da se onemogući djelovanje zakonitih institucija i predstavnika srpske zajednice, te sotoniziranje ćiriličnog pisma.

Također pozivamo međunarodne institucije (UN-a, OESS-a, Vijeća Evrope i EU) da osude sve izraženiji trend kampanje protiv onih koji su se borili za mir, koji su provodili mirnu reintegraciju istočne Slavonije, povratak izbjeglica i obnovu povjerenja i koji su svojim djelovanjem značajno doprinjeli međunarodnoj afirmaciji i evropskoj integraciji. 

Srpsko narodno vijeće

Zajedničko veće opština

Samostalna demokratska srpska stranka

Nova srpska stranka

SKD "Prosvjeta"

SPD "Privrednik" 

Veće srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije

Klub zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru