ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

31.10.2015.ТРПИЊА ДОБИЛА НОВЕ СВЕТИЊЕ

На четири стране Трпиње данас су освећене и постављене четири минијатурне цркве у којима ће убудуће непрестано горети кандила. Цркве је осветио Његово преосвештенство владика осечкопољски и барањски господин Лукијан, а ове светиње представљаће оно што у селима представљају крстови који се обично постављају у центру и на улазу и излазу из места.

Оваква традиција практикује се највише међу православцима у Грчкој, а Трпиња је за сада вероватно једино место у Хрватској које уводи овакав начин поштовања православне вере. Мале цркве постављене су  на једном од улаза у село, на месном гробљу, преко пута амбуланте и испред постојеће трпињске цркве, а свака од њих посвећена је другом светитељу.

Владика Лукијан је затим служио литургију у Храму Узнесења Господњег уз саслужење осталих свештеника епархије. Владика је затим и рукоположио трпињског пароха Сашу Кузмановића у чин протојереја-ставрофора са правом ношења напрсног крста.

У цркви се окупио велики број верника, а свечаностима су присуствовали и начелник општине Трпиња Мирослав Палић, као и председник Заједничког већа општина Драган Црногорац.