ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

10.06.2015.ОСВЕЋЕН НОВОСАГРАЂЕНИ ХРАМ У СИЛАШУ
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Након више од девет деценија постојања Силаша ово место је добило свети храм који је посвећен Светом пророку Илији. На православни празник Преподобног Симеона Дивногорца, у суботу 6. јуна, чин освећења и троносања светог храма обавио је епископ осечкопољски и барањски Лукијан. Том приликом у часни престо постављене су мошти светог кнеза Лазара.

Храм је изграђен у српско-византијском стилу и тренутно је најмлађи храм у Епархији осечкопољској и барањској. Сама изградња храма почела је 2006. године, али су припреме за почетак градње кренуле неколико година раније. Aдминистратор парохије у Силашу протонамесник Миљен Илић је на светој архијерејској литургији поводом освећења храма од стране владике Лукијана одликован чином протопрезвитера са правом ношења надбедреника на светој литургији.

У самој изградњи храма поред бројних донатора и мештана Силаша учествовала је и општина Шодоловци која је само у задњих годину дана овде уложила око 90 хиљада куна. Након свете архијерејске литургије, те освећења и троносања храма одликовани су најзаслужнији донатори као и многобројне државне и локалне институције.

По завршетку свете литургије и обраћања владике Лукијана у културно-уметничком програму испред новоосвећеног храма учествовали су народни гуслар Милан Мрдовић и етно група „Ђурђевак“. Светој литургији и освећењу храма у Силашу присуствовали су и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Живорад Симић, представник Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије Ђорђе Алексић,  председник Заједничког већа општина и саборски заступник Драган Црногорац, председник СДСС-а Војислав Станимировић, саборски заступник Миле Хорват, заменици жупана Вуковарско-сремске и Осечко-барањске жупаније Ђорђе Ћурчић и Јован Јелић и други.