ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

10.06.2015.ОСВЕЋЕН НОВОСАГРАЂЕНИ ХРАМ У СИЛАШУ

Након више од девет деценија постојања Силаша ово место је добило свети храм који је посвећен Светом пророку Илији. На православни празник Преподобног Симеона Дивногорца, у суботу 6. јуна, чин освећења и троносања светог храма обавио је епископ осечкопољски и барањски Лукијан. Том приликом у часни престо постављене су мошти светог кнеза Лазара.

Храм је изграђен у српско-византијском стилу и тренутно је најмлађи храм у Епархији осечкопољској и барањској. Сама изградња храма почела је 2006. године, али су припреме за почетак градње кренуле неколико година раније. Aдминистратор парохије у Силашу протонамесник Миљен Илић је на светој архијерејској литургији поводом освећења храма од стране владике Лукијана одликован чином протопрезвитера са правом ношења надбедреника на светој литургији.

У самој изградњи храма поред бројних донатора и мештана Силаша учествовала је и општина Шодоловци која је само у задњих годину дана овде уложила око 90 хиљада куна. Након свете архијерејске литургије, те освећења и троносања храма одликовани су најзаслужнији донатори као и многобројне државне и локалне институције.

По завршетку свете литургије и обраћања владике Лукијана у културно-уметничком програму испред новоосвећеног храма учествовали су народни гуслар Милан Мрдовић и етно група „Ђурђевак“. Светој литургији и освећењу храма у Силашу присуствовали су и генерални конзул Републике Србије у Вуковару Живорад Симић, представник Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије Ђорђе Алексић,  председник Заједничког већа општина и саборски заступник Драган Црногорац, председник СДСС-а Војислав Станимировић, саборски заступник Миле Хорват, заменици жупана Вуковарско-сремске и Осечко-барањске жупаније Ђорђе Ћурчић и Јован Јелић и други.