ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

17.09.2013.ПОСЕТА СЛАВКЕ ДРАШКОВИЋ И СТАНИСЛАВЕ ПАК СТАНКОВИЋ СРБИМА У ВУКОВАРУ

Проблеми српске заједнице морају бити решени у складу са Законом

Поводом актуелне ситуације у Вуковару везане за постављање двојезичних натписа на државне институције и протеста представника неких хрватских удружења, Вуковар су посетили директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону Владе Републике Србије Славка Драшковић и саветница председника Републике Србије Томислава Николића, Станиславе Пак Станковић. Оне су посетиле Вуковарско – сремску жупанију, град Вуковар и представнике српске заједнице.

Своју радну посету, 17. септембра, представнице Владе и председника Србије започеле су посетом Вуковарско – сремској жупаније где их је примио жупан Божо Галић. Тема разговора била је пре свега актуелно стање у Вуковару поводом постављања двојезичних табли, након којих су избили протести против ћирилице.

 

На састанку је од стране српске делегације наглашено да држава Србија гаји добросуседске односе, али да тренутна ситуација томе не доприноси.

- Разговарали смо о томе да видимо како је могуће смирити тензије, како је могуће радити на примени закона и Ердутског споразума који ће српској заједници омогућити права која из тога произилазе, рекла је Славка Драшковић, нагласивши да се права и закони морају поштовати и да Србија није задовољна статусом и положајем српске заједнице у Хрватској.

 

Поред тога било је разговора и о регистрацији српских школа као неопходном услову за развој српске заједнице, али и о међусобној економској сарадњи како на локалном тако и на државном нивоу.

- Предстојећи долазак председника РХ Иве Јосиповића у Београд је добар сигнал да се односи две земље унапређују у свим областима. Мислим да ће се ситуација у Вуковару смирити, уверена сам у то након разговора са жупаном нарочито са аспекта да ће он уложити напоре да се тензије смире. Од њега смо добили уверавања да закон треба применити, питање је само разговора и оквирног рока у којем ће он бити примењен, навела је саветник председника Србије Станислава Пак Станковић.

 

Српска делегација истакла је да ће Србија имати разумевања и флексибилности око временског рока примене закона, али да се он апсолутно мора поштовати како за све мањине, тако и за српску. Са друге стране вуковарско – сремски жупан нагласио је да у Вуковару још нису стечени услови за увођење двојезичности и да се о томе треба још разговарати.

- Настојања Вуковарско – сремске жупаније је да се живот између Срба и Хрвата нормализује. Оно што увек ствара проблеме је политика и то са националног нивоа, политичари који дају изјаве што дефинишу и доносе одлуке, а ја их називам кабинетске и канцеларијске одлуке. Они не схватају проблеме на терену какви заправо јесу, а услове доброг живота требају стварати Хрвати и Срби тамо где живе, рекао је Галић поново истичући посебан статус Вуковара по овом питању у односу на остатак Хрватске.

 

Након посете Жупанији, српска делегација упутила се у градску кућу где их је примио градоначелник Вуковара Жељко Сабо, а потом су обављени разговори и са српским  већницима у градском већу.

- На овом састанку ја сам изложио шта је град Вуковар радио до сада и шта ће радити. Наша жеља је, уласком Хрватске у ЕУ, да град Вуковар проналази партнере кроз оне општине и градове у Србији са којима смо потписали споразуме како бисмо користили средства из ЕУ и повећали стандард наших грађана. То је перспектива и то је будућност везана за овај наредни период. Сви ови случајеви који су у последње време били, сматрам да нису угрозили мир у нашем граду и да ћемо наћи снаге и могућности, како на државном тако и на локалном нивоу да размишљамо о будућности града Вуковара, јер мир је основни предуслов за развој сваке средине, истакао је градоначелник Вуковара Жељко Сабо.

 

- Сложили смо се да страсти треба смирити, да је врло важно да се нађу решења, да је неопходно да се закон поштује и када је у питању српска национална мањина. Било је речи и о томе да само једна таква атмосфера и ситуација може допринети развоју града и свих оних који ту живе, а да је развој економије један од основних начина да се реше многобројни проблеми, нагласила је Славка Драшковић.

- Заиста не бих хтела да се стекне било какав утисак да смо ми овде дошли у неку инспекцију. Овде смо са јединим задатком да се смири тензија која је постојала, да се примени закон и да све мањине уживају своја права која су им законом обезбеђена па тако и српска мањина, нагласила је Пак Станковић.


Срђан Секулић