ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

27.04.2015.КОМЕМОРАЦИЈА ПОВОДОМ СЕДАМДЕСЕТЕ ГОДИШЊИЦЕ ПРОБОЈА ЗАТВОРЕНИКА ЈАСЕНОВЦА
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Поводом 70 година од пробоја последњих затвореника из усташког логора Јасеновац у Спомен-подручју испод каменог цвета одржана је 26. априла комеморација којој су присуствовали највиши државни функционери, политички и верски представници страдалих народа, као и неколико хиљада антифашиста.

У име страдалих народа ове године говор је држао председник Српског народног већа и саборски заступник Милорад Пуповац који је поставио низ питања и запитао се колико данас јавност зна о томе шта се у Јасеновцу дешавало ако се простор свакодневно даје онима који тврде да је овај логор југословенска измишљотина.

- Можемо ли ми данашњи који се овде окупљамо и други који овде долазе доживети ово место страдања уз овакав постав музеја и овакав програм његовог рада? Знамо ли како су настала ова два језера између којих пролазимо? Знамо ли да су настала тако што су први заточеници, од којих су неки доведени из Јадовна, копали глину како би могли правити цигле за логорски зид? Знамо ли да хумка са леве стране језера није попут хумке са оне стране, јер су испод ње кости оних који су убијени, рекао је Пуповац који се на крају запитао може ли друштво данас препознати знакове пораста атмосфере фашизације, а од окупљених антифашиста испраћен је великим аплаузом.

Међу многобројним изасланствима венце су положиле делегације срспке заједнице: Српско народно вијеће, Заједничко веће општина и Самостална демократска српска странка.

Усташки логор смрти Јасеновац радио је 1.337 дана и према подацима које имају у Спомен-подручју овде се именом и презименом зна за 83.145 жртава од којих су више од 20 хиљада била деца млађа од 14 година. Од званичног броја било је 47.627 Срба, 16.173 Јевреја, 13.116 Рома и 4.255 Хрвата. 

Н.М.