ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

24.04.2015.OБЕЛЕЖЕНА 70. ГОДИШЊИЦА ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

У суботу 18.априла на Спомен обележју Сремски фронт код Шида, свечано је обележена једна од највећих битака на просторима бивше Југославије у току Другог светског рата, 70. годишњица пробоја Сремског фронта,. Након свечаног интонирања химне Србије, Боже правде, бројне делегације из земље и иностранства положиле су венце и Цвеће у Алеји части код споменика палим борцима НОР-а. 

    Венце су између осталих положили и министар у влади Србије, Александар Вулин, амбасадор Русије у Србији, Александар Чепурин, делегације Владе Војводине, СУБНОР-а из свих бивших југословенских република као и представници савезничких снага које су учествовале у овој војној операцији која је била међу најзначајнијим у коначном ослобођењу земље од фашизма. 

    Обраћајући се присутнима, министар Вулин поручио је да је истина о злочинима почињеним током Другог светског рата изашла на видело и захваљујући борбама на Сремском фронту. Више од 12.000 младића, рекао је министар, оставило је младост у сремском блату јер су знали да је циљ за који се боре био исправан, праведан, истинит. 

    Међу делегацијама које су положиле венце и цвеће на Спомен обележју били су и председник Удружења антифашиста осјечко-барањске жупаније Никола Опачић, председник Удружења антифашиста Вуковара Лазо Ђокић и председник ЗВО-а и заступник у Сабору Хрватске, Драган Црногорац.

    Након полагања венаца учесници јубиларне прославе 70. годишњице пробоја Сремског фронта су у музеју који се налази на споменичком комплеску након обраћања министра Вулина присуствовали и пригодном културно-уметничком програму.

ЗВО-инфо