ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

09.04.2015.ПОЗИВ НА СТРУЧНО ПУТОВАЊЕ НАСТАВНИЦИМА И УЧИТЕЉИМА

Позив за студијско путовање у организацији Заједничког већа општина учитељима и наставницима:

ИСТОРИЈЕ, ГЕОГРАФИЈЕ, СРПСКОГ ЈЕЗИКА, ТЕ НАСТАВНИЦИМА РАЗРЕДНЕ НАСТАВЕ КОЈИ ПРЕДАЈУ У 4. РАЗРЕДУ

(који раде у настави и на српском језику и ћириличном писму по моделу А )

Поштовани,

молим Вас да обавестите учитеље/наставнике историје, географије, ликовне и музичке културе српског језика, те учитеље разредне наставе који предају у 4. разреду, у настави на српском језику и ћириличном писму по моделу А, како ће студијско путовање у организацији Заједничког већа општина „Ниш 2015“ из поменутих наставних предмета бити одржано

09. и 10.  маја (субота и недеља) 2015. године.

Полазак у 7,30 са аутобусне станице у Вуковару

Све додатне информације учитељи/наставници могу добити на е-маил адресу образовање@зво.хр  или број телефона 032/422-750.

Број учесника је ограничен на 50, те молимо, да своје учешће учитељи/наставници пријаве на мрежне странице Агенције за одгој и образовање  најкасније до 01. маја 2015.године.

Сви трошкови програма су у потпуности суфинансирани средствима Министарства знаности, образовања и спорта Републике Хрватске и Заједничког већа општина.

С поштовањем,

 

 

                                                    Председник Одбора за образовање, културу и спорт

      Слободан Живковић, проф.

 

П Р О Г Р А М:

Дан 1.

Полазак у 07.30 ујутро са договореног места. Угодна вожња кроз Републику Србију уз успутна заустављања ради освежења. Краћи одмор, па наставак пута Према Нишу. Долазак у Ниш у раним поподневним сатима. Смештај у хотел Гранд ***, краћи одмор од пута, ручак, па полазак у разгледање Ниша са туристичким водичем – Казанџијско сокаче са аутентичним дућанима старог Ниша, кућа Стамболијских, споменик Стевана Сремца и Калче, наставак до народног и археолошког музеја са поставком предмета нађених на подручју Ниша и околине. Наставак кроз Обреновићеву улицу до Нишке тврђаве за коју се сматра да је једна од највећих у Европи: хамам, остаци римске улице на путу Via militaris, лапидаријум, џамија, пашин конак, барутана, споменик Милану Обреновићу, летња позорница. Одлазак до Филозофског факултета у Нишу где ће се одржати предавање на тему из историје у трајању цца 1,5 сат. Наставак кроз улицу Вожда Карађорђа до прве Нишке гимназије “Стеван Сремац” и позоришта. Након занимљивог разгледања одлазак на вечеру у традиционални Нишки ресторан са живом музиком. Одлазак у хотел, ноћење.

 

Дан 2.

Доручак. Након доручка одјава из хотела. Наставак разгледања уз трансфер аутобусом до Ћеле куле и брда Чегар како бисте осетили живот на овим просторима у доба Отоманске империје .Откривамо Наисус – римски град. Посетићемо Медијану –луксузну вилу која је изграђена у доба императора Константина Великог, који је рођен у Нишу. Летња резиденција цара Константина и Јелене, најпознатији је и најотменији део античког Наисуса. Цар Константин је ту живео 12 година са мајком, те је и њен јак утицај допринео да 313. године Константин прокламује слободно проповедање хришћанства у Римској империји и касније Византији. Мистицизам откривања Часног Крста и клинова којима је Исус био разапет на крст у Светој Земљи Јерусалуму приписује се Јелени. Верује се да је реликвије и Исусове клинове послала Константину у Ниш. Одлазимо до Трга краља Милана – некада ФОРУМ, остаци Контантинове базилике МАРТИРИУМ и шетња Обреновићевом улицом – у римско време ЦАРДО. Ручак у једном од локалних ресторана.

Очекивано време поласка према Вуковару у поподневним сатима. Предвиђено време доласка кућама у касним вечерњим сатима.