ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

13.01.2015.S A O P Š T E Nj E

             Zajedničko veće opština izražava duboku zabrinutost zbog najnovije odluke Ustavnog suda RH kojom se delimično ukida presuda Vrhovnog suda protiv Branimira Glavaša i ostalih koji su zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku pravomoćno osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora.

            Ne ulazeći u karakter rata 1991. godine Zajedničko veće opština s pravom se pita da li činjenica radi li se o međunarodnom ili nemeđunarodnom sukobu menja onu drugu istinu da su u Osijeku ubijani nedužni srpski civili.

            Zajedničko veće opština postavlja i pitanje do kada će u hrvatskom pravosuđu trajati praksa da se u slučajevima ratnih zločina nad Srbima pronalaze razne proceduralne pogreške na osnovu kojih se ukidaju presude u kojima su ratni zločini dokazani.

            Ovakva praksa u celoj srpskoj zajednici stvara osećaj da se srpske žrtve ovim i sličnim sudskim presedanima ponovo ubijaju i da pravda nije jednaka za sve. U normalnim sudskim praksama, kada postoji žrtva, očevici zločina, kada su poznate sve okolnosti stradavanja i kada je poznat počinilac zločina, ni za jedan pravosudni sistem ne bi trebalo da postoji dilema.

            Nedopustivo je da u državi koja postoji dvadeset i pet godina i koja za sebe drži da je zasnovana na najvišim demokratskim standardima (ne) funkcioniše pravosudni sistem koji kroz sve te godine nije rasvetlio i procesuirao zločine nad Srbima učinjene i pre i tokom ratnih dejstava.

            Da li Srbi u Hrvatskoj imaju pravo na pravdu?

Takođe, Zajedničko veće opština izražava zabrinutost i zbog privođenja trojice mladića srpske nacionalnosti zbog slikanja sa zastavom Republike Srbije. Poznato je da se širom Hrvatske maše raznim zastavama, ali je za ovu zemlju izgleda nepoželjna i uvredljiva jedino državna zastava Republike Srbije. Da li bi na isti način bilo postupano sa mladićima da su u rukama imali zastavu npr. Velike Britanije, Nemačke ili zastave EU? Da li bi i u tom slučaju bili privedeni?

            Zajedničko veće opština ne opravdava postupak trojice mladića. U vremenu i političkim okolnostima u kojima živimo svi treba da se čuvamo i najmanjih incidenata, ali se s pravom pitamo postupa li se jednako i sa onima koji nose nacistička, ustaška i druga obeležja sa kojima je upoređivati zastavu Srbije najblaže rečeno neumesno, a na kraju krajeva i uvredljivo.

                                                                                                                       Predsednik ZVO-a
                                                                                                            Dragan Crnogorac prof.