ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

08.12.2014.ОБЕЛЕЖЕНА 70. ГОДИШЊИЦА ДЕСАНТА НА ДУНАВ
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

У Вуковару је 7. децембра обележена 70. годишњица  Десанта на Дунав. У организацији Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Вуковарско-сремске жупаније и Удружења антифашистичких бораца и антифашиста града Вуковара тим поводом одана је почаст свим борцима првог покушаја ослобађања Вуковара од фашистичких окупатора. Ове године годишњица је сем уобичајног полагања венаца на спомен обележја антифашистичке борбе, обележена и пропратним активностима. Централно дешавање  уприличено  је  код  споменика црвеноармејцима у Борову Насељу где су у преподневним часовима венце положиле многобројне делегације.

Први венац положио је живи учесник овог десанта, борац Црвене армије Зорје Бењамин Николајевич. Почаст палим борцима антифашистичке борбе одали су: удружења антифашистичких бораца и антифашиста са простора  Вуковарско-сремске жупаније, Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, делегација амбасаде и генералног конзулата РС у Вуковару, Руске амбасаде у Хрватској, града Вуковара и Вуковарско-сремске жупаније, представници удружења Барањско-руског пријатељства, делегација Самосталне демократске српске странке и Заједничког већа општина, док је од представника већинског народа  венац положила једино делегација СДП-а.

Након што су почаст борцима НОБЈ и Црвене армије одали у Борову насељу, учесници овог скупа положили су венац на спомен-костурницу у близини вуковарске болнице, те на попришту битке, односно  венац је пуштен и у Дунав. Програм поводом обележавања 70. годишњице Десанта на Дунаву настављен је  у кући нобеловца Лавослава Ружичке у Вуковару где је постављена изложба фотографија и докумената везаних за ову војну операцију из 1944. године те одржана трибина о овом догађају. Према подацима у Десанту на Дунаву рањено је и погинуло око 2000 бораца.


- Ноћу између 7 и 12. децембра 1944. године јединице Народноослободилачке војске, тачније 5. Војвођанска бригада и јединице Црвене армије почеле су да форсирају Дунав у намери да изврше деблокаду Вуковара односно да се споје са јединицама из правца Сотина и Берка, како би завршили војну операцију и пробили Сремски фронт. Нажалост то нису успели. Три дана су држали мостобран у дужини од 3 км, међутим јединице из правца Сотина нису успеле да се повежу, тако да је први покушај ослобођења Вуковара и пробоја Сремског фронта пропао, подсећа нас председник Удружења антифашистичких бораца и антифашиста Вуковар, Лазо Ђокић.