ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

01.12.2014.ОБЕЛЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД БАТИНСКЕ БИТКЕ И ОСЛОБОЂЕЊА БАРАЊЕ
KLIKNI NA FOTOGRAFIJU i pogledaj ostale fotografije uz ovaj prilog.

Обележавање 70 година од Батинске битке и ослобођења Барање од фашизма 29.новембра отпочело је полагањем венаца код споменика Победе на меморијалном комплексу Батинске битке. Почаст погинулим припадницима НОВЈ и Црвене армије одали су изасланици председника државе, сабора и владе РХ, амбасаде Русије, амбасаде и генералног конзулата РС у Вуковару, Осјечко-барањске жупаније, Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста ОБ жупаније, као и антифашистичка удружења из Вуковара, Апатина, Сомбора, Суботице, Шида и Брчког. Венац је положила и делегација Заједничког већа општина.

Након полагања венаца програм је настављен у Белом Манастиру где је на свечаној академији било речи о значају Батинске операције као једне од највећих битака у Другом светском рату на подручју Југославије. Након предавања и пригодних обраћања домаћина и гостију програм је завршен културно-уметничким програмом.

Батинска битка је трајала од 11. до 29. новембра 1944. године код села Батине у Барањи, на десној обали Дунава, између јединица Црвене армије и НОВЈ са једне и немачког Вермахта и његових савезника са друге стране. Завршетком ове операције Барања је ослобођена од фашистичке окупације, а у битци је погинуло око 1.500 припадника Црвене армије и око 500 припадника 51. војвођанске дивизије.