ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

07.11.2018.САСТАНАК СА ПРЕДСЕДНИЦОМ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ

Загреб, 06.11. – Председница Републике Хрватске Колинда Грабар – Китаровић и саветник председнице за унутрашњу политику Мате Радељић примили су делегацију Заједничког већа општина коју су чинили председник ЗВО-а Срђан Јеремић, заменик жупана Вуковарско–сремске жупаније Ђорђе Ћурчић, заменик жупана Осјечко–барањске жупаније Радомир Чварковић те председник одбора за људска права ЗВО-а Јован Влаовић.

Делегација ЗВО-а је изразила забринутост због раста говора мржње и израза нетолеранције према Србима, као и због непотпуног спровођења закона којима се регулишу права националних мањина. Такође, изнесено је виђење положаја српске националне мањине у Хрватској, посебно на подручјима обухваћеним мирном реинтеграцијом, пре свега мислећи на проблеме запошљавања, преноса оснивачких права на општине и мањка инвестиција на овим подручјима.

Председницу је занимала целокупна проблематика српске заједнице у Хрватској као што су Уставни закон о правима националних мањина, запошљавање, образовање, културна и просветна аутономија, поштовање захтева и сарадња са властима у Републици Хрватској.

Председница је изразила уверење како поједини проблеми произлазе из неповољног господарско – демографског стања који погађају све становнике и које треба решавати сарадњом локаних и државних власти.

Такође, председница је напоменула да нерешена питања из недавне прошлости још увек оптерећују суживот те да је потребно истражити све ратне злочине, за које нема застаре ни аболиције, при чему не сме бити колективне стигматизације јер је одговорност увек лична. Уједно је за укупан напредак суживота од највеће важности наставак међудржавног дијалога између Хрватске и Србије, посебно заједнички рад на решавању проблема проналаска свих несталих особа.