ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

13.08.2018.ОБЕЛЕЖЕНО СТРАДАЊЕ У КУСОЊАМА

Кусоње, 13. август - И ове су се године мештани Кусоња присетили 13. августа 1942. године када је половина становништва овог села недалеко од Пакраца убијена, а друга половина, углавном жена и децe, послана у логоре смрти. На тај дан усташе су дошле и убиле око 500 Срба, углавном мештана Кусоња те околних села Драговић и Чакловац, као и један део избеглица са Козаре који су у Кусоњама тражили спас бежећи управо од усташких злочина у Поткозарју.

Најпре су код споменика у центру села положени венци и одржани кратки говори и присећање на страдале, а затим је цвеће положено и на два бунара у које су жртве бацане. Сви они који нису стали у бунаре живи су запаљени у Храму светог великомученика Георгија. Помен страдалима служио је владика Јован са свештенством и монаштвом славонске епархије.

Поред мештана Кусоња и околине сећању на погинуле присуствовали су и саборски заступници Борис Милошевић и Драгана Јецков, државни секретар у министарству управе Републике Србије Иван Бошњак, председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, заменик жупана Вуковарско-сремске жупаније Ђорђе Ћурчић, заменик градоначелнице Пакраца Никола Ивановић и многи други.

Након парастоса делегација је посетила епархију Славонску где је домаћин био владика Јован у владичанском двору у Пакрацу.