ARHIVA

DOKUMENTI I IZVEŠTAJI

LIGA VETERANA

LINKOVI

VIDEO PRILOZI

TV EMISIJA Hronika SBIZS

JAVNA NABAVA

Login forma

04.03.2015.ЈАВНА ТРИБИНА О ПРЕРЕГИСТРАЦИЈИ ШКОЛА

Скуп који је одржан у сали општинске већнице у Трпињи на иницијативу Заједничког већа општина, отворио је председник Одбора за образовање, културу и спорт ЗВО-а Слободан Живковић који је укратко представио разлог за овом јавном трибином с обзиром да општинско веће Трпиња још увек није донело одлуку о пререгистрацији школа односно право преношења регистрације школа са жупаније на општине.

Поред тога Живковић је истакао најбитније ствари везане за пререгистрацију школа од тога да родитељи и деца желе образовање на српском језику и писму до чињенице да је школа битна за очување нашег идентитета. На графикону је појаснио да општина као оснивач неће имати материјалних обавеза према школама, односно сва средства која буде морала издвајати за школе добијаће од надлежног министарства.

Председник ЗВО-а и саборски заступник СДСС-а Драган Црногорац такође је навео потребу за образовањем на српском језику и писму, те поменуо све проблеме око регистрације српских школа које од мирне реинтеграције до данас нису регистроване као такве. Заступници СДСС-а су овај проблем ставили пред садашњу Владу и крајем прошле године донет је Закон о изменама и допунама закона о одгоју и образовању у основним и средњим школама.

- Ми смо 16. јануара ове године у Заједничком већу општина одржали састанак са свим нашим начелницима општина и директорима школа на којем су измене и допуне закона и представљене.  До данас све општине у којима Срби имају већину у Вуковарско-сремској жупанији, а то су општине Маркушица, Борово и Негославци, поднеле су захтев за пренос оснивачких права са жупаније на општине, сем општине Трпиња. Апелујем на све општинске већнике да усвоје овај програм без обзира на страначку припадност и то у року од 10 дана како би се он правовремено могао предати жупанијској скупштини, истакао је Црногорац.

НАЦИОНАЛНО, А НЕ ПОЛИТИЧКО ПИТАЊЕ

На трибини је говорио и заменик вуковарско-сремског жупана Ђорђе Ћурчић који је рекао да је добио обећање од Вуковарско-сремског жупана Боже Галића да неће бити проблема око пребацивања оснивачких права са жупаније на општине. Навео је и да ће општине као оснивачи у школским одборима имати и своја три представника као што је то до сада имала жупанија.

Посебну пажњу изазвао је говор председника СДСС-а др Војислава Станимировића који је истакао да је требало пуно труда да се овај закон измени и да нам је ово историјска шанса да коначно региструјемо наше школе као српске.

- Ово је национално питање, ово је питање свих нас, а не питање појединца или одређене политичке групације. Нико нема право да нашој деци ускрати основно право на образовање и то на свом језику и писму, обратио се Станимировић присутнима уз истицање да ће уплаћивања која су до сад ишла из државног прорачуна у жупанију, а везана за потребе школа, бити и већа и правилније распоређена.

Скупу су се обратили и начелници општина Негославци и Борово, Душан Јецков и Зоран Баћановић, чије су општине прихватиле овај план и изнели своја искуства у вези са тим. Подршку за пререгистрацију школа и апел свим општинским већницима да усвоје овај план упутиле су и директорке основних школа у Трпињи и Боботи, Весна Вујић и Љубица Вукајловић.

На јавној трибини којој је присуствовало преко 50 наставника и професора из све три основне школе на територији општине Трпиња, заинтересованих грађана и родитеља, сви већници СДСС-а и неколико већника владајуће већине, донет је једногласан закључак да општина Трпиња мора донети одлуку и затражити преношење оснивачких са жупаније на општину Трпиња.